Polisen misstänker samma gärningsman

80-åring gemensam nämnare mellan fyra bränder i Lidköping i natt

NYHETER

Liket av en person hittades i natt i en utbränd bil i Lidköping.

Under natten brann det på ytterligare tre andra ställen i staden.

– Det finns ett klart och etablerat samband mellan bränderna, säger Niklas Lindström, inre befäl på polisen i Lidköping.

Det är för att lugna allmänheten som polisen nu går ut med informationen att man hittat ett samband mellan de fyra bränderna i Lidköpingstrakten i natt:

• Klockan 01.59 kom larmet att ett kontorsutrymme i Lidbeckska huset brann. Branden kunde begränsas.

• Klockan 02.09 kom larm om att en vindslägenhet på Sköldmön stod i lågor. Även den branden begränsades även om huset blev rökskadat.

• Klockan 04.36 kom larmet om den brinnande bilen på en grusväg i närheten av länsväg 184 mot Skara. I bilen hittades det förkolnade liket av en person.

• Klockan 06.36 kommer ytterligare ett automatiskt brandlarm från företagslokaler på Ängshagsvägen.

– Vi vet att ägaren till den utbrunna bilen är en man i 80-årsåldern som bodde i vindslägenheten, och dessutom hyrde han lokaler på bägge de andra brandplatserna. Det finns alltså ett klart samband, säger Niklas Lindström.

Personen i bilen var så svårt skadad att det ännu inte har gått att identifiera vem det är. Enligt Lindström måste tandkort användas. Kroppen är förd till Göteborg för undersökning.

– Vi vet ännu inte om det är den 80-årige bilägaren vi har hittat. Vi håller fortfarande utredningen öppen och kan inte säga vad som har hänt eller varför. Det finns fortfarande sådana tankar att det kan vara en annan person än 80-åringen som hittades i bilen.

Riggade bränder?

Åtminstone en av bränderna misstänks vara riggad – med utgångspunkt från att det är den 80-årige mannen som är gärningsman.

– Den sista av bränderna inträffade ju så långt efter att vi hittade bilen, säger Lindström.

Polisen genomförde under dagen också en husrannsakan i en husvagn som mannen står som ägare till just i jakt på eventuella flera riggade brandbomber. Husvagnen stod uppställd på vinterförvaring i anslutning till den sista brandhärden.

– Vi hittade inget. Det var stor oreda i husvagnen, men vi hittade ingen apterad brandladdning eller sådant, säger Niklas Lindström.

Polisens rubricering är grov mordbrand.