Kravaller i Oslo

Foto: PAAL AUDESTAD / AFTENPOSTEN.NO
NYHETER

En grupp med cirka femtio husockupanter gick i går kväll till häftig motattack mot polisen efter att ha drivits ut från ett hus i Oslo.

– De kastar flaskor och sten mot oss. Situationen är allvarlig, sa polisens insatschef Tore Barstad till aftenposten.no när bråket pågick som värst.

Foto: PAAL AUDESTAD / AFTENPOSTEN.NO

Minst tre poliser uppges vara skadade och ett antal personer har gripits i samband med upploppet. Aftenpostens nätupplaga skriver att polisen har videofilmat attacken och kommer att noga studera bilderna för att identifiera gärningsmännen.

Upprörda känslor

Kravallerna har sin bakgrund i en flera år lång ockupation av ett tidigare brandhärjat hus på St. Halvardsgate i Oslo. Där har en grupp med husockupanter som kallas för Brakkebygrenda drivit vad man kallat för ett stadsekologisk bostadsprojekt. Tidigare i april beslutades dock att ockupanterna skulle kastas ut, och tidigare i dag körde polis och kronofogde ut ockupanterna.

Då blev det visserligen upprörda känslor, men situationen hölls ändå under kontroll. Polisen genomsökte fastigheten med hundar innan rivningsmaskinerna körde in, skriver norska nättidningar.

Krutdurken exploderade i samband med att rivningsarbetet tillfälligt avbröts för att ockupanterna skulle få tillfälle att hämta sina saker.

Stenregn

– Lite efter halvsju på kvällen dök en grupp på 20-30 aktivister upp och försökte ta sig in på området igen, säger vakthavande befäl Even Jørstad på Oslopolisen till VG Nett.

Stenar och flaskor regnade över polisen som svarade med tårgas för att skingra demonstranterna. Vid 20.30-tiden var de värsta kravallerna över men förödelsen efter slaget stor. Flera polisbilar har fått rutorna krossade och St. Halvardsgate ser ut som ett slagfält.

Tre poliser uppges ha blivit skadade. Det är oklart om några aktivister har skadats.