Hade 21 fruar – och 36 barn

Foto: Foto: AP
LEVDE I EN SEKT Medlemmarna i polygamistsekten ”Yearing for Zion” på rad. En av männen, Wendell Loy Nielsen, har 21 fruar och 36 barn.
NYHETER

NEW YORK. Av alla polygamister i den omtalade sekten i Texas verkar 67-årige Wendell Loy Nielsen vara den mest hängivne.

Han har 21 fruar – och 36 barn.

Fler och fler detaljer börjar bli kända om livet på den polygamistranch hemlighetsfulla Yearning for Zion-sekten drivit på den ödsliga prärien utanför Eldorado i västra Texas.

Var ute efter rekord

CNN har kommit över innehållet på något som kallas biskopslistan – ett slags register polisen beslagtog under den stora razzian mot sekten förra månaden.

På den framgår alltså att 67-årige Wendell Loy Nielsen tycktes vara ute efter att slå något slags rekord i polygamistvärlden.

Han har, enligt biskopslistan, inte mindre än 21 fruar – och tillsammans med dem sammanlagt 36 barn.

Den äldsta hustrun, tillika den han varit gift med under längst tid, är 54 år. Och den yngsta 24 år – det vill säga 43 år yngre än Loy Nielsen själv.

Spåras med lista

Åldern på de 36 barnen uppges sträcka sig mellan 21 år och bara sex månader.

Huruvida Loy Nielsen gjort sig skyldig till sexuella övergrepp på minderåriga är oklart, men det är den sortens uppgifter polisen hoppas kunna spåra på biskopslistan.

Myndigheterna i Texas har sedan tidigare omhändertagit sammanlagt 463 barn på ranchen och placerat dem i tillfälliga fosterhem – just för att man befarar att de riskerar att utsättas för sexuellt tvång.

Ledningen för sekten har liknat omhändertagandet av barnen vid övergrepp värdiga fascistiska polisstater och slåss mot myndigheterna i domstol.