Flygstopp på Arlanda

Bränslesystemet krånglade – utrikesflygen hindrades

1 av 2
Elin Gunnarsson och Lina Lindén sitter fast på Arlanda i väntan på att få åka till Barcelona.
NYHETER

Alla utrikesflyg på Arlanda var sedan i morse kraftigt försenade.

Orsaken var ett elfel i bränselsystemet vilket gjorde att alla plan var tvungna att tankas manuellt med hjälp av tankbil. Sedan kl 11 är elfelet löst och ett 20-tal flyg påverkades av det havererade systemet.

Flera utrikesflyg var på tisdagsmorgonen försenade när de inte kunde lämna Arlanda flygplats. Det hade uppstått problem i ledningen som planen i vanliga fall får sitt bränsle från och i stället tankades alla flyg med tankbil, vilket tog mycket längre tid.

– Nu fungerar allt som vanligt men det kan fortfarande finnas fördröjningar, säger Helena Miller, pressinformatör LSV Arlanda.

Under Arlanda flygplats ligger ett bränslesystem nedgrävt i marken. När planet står på vid gaten har den en ramp under sig som den kopplas ihop med för att nå bränsledepån i marken och det var här som elfelet uppstod – som resulterade i bränslefattiga flygplan.

– I det stora hela har vi 400 plan per dag och nu påverkades ett 20-tal. Planen kunde ju tanka under tiden som vi haft problem, dock med hjälp av tankbilar, säger Helena Miller.

Inrikesflygen var tvungna att få bränsle på andra flygplatser innan de anlände till Arlanda.

Satt ombord men fick kliva av

Enligt Arlandas hemsida drabbades samtliga avgående flyg, främst till utlandet, av stora förseningar. Elin Gunnarsson, 29, och Lina Lindén, 32, skulle åkt till Barcelona på tisdagsmorgonen.

– Vi satt ombord på planet i en timme och nu har vi fått kliva av, säger Elin Gunnarsson till aftonbladet.se

Klockan 9.15 skulle de varit uppe i luften men kom i väg först 12.35.

”Längtar till solen”

– Kaptenen sa att det berodde på ett elfel och att de inte kan få upp bränslet ur rampen i marken, säger hon.

– Det känns tråkigt när man längtar till solen och vill komma iväg. Vi går och kollar på solglasögon och pocketböcker nu, säger Elin Gunnarsson uppgivet.

I lite mer än tre timmar fick de fått vänta innan de fick stiga ombord på planet på nytt.

– Det skulle ändå varit värre om detta skett på kvällen och man fastnat här i flera timmar, det hade inte varit kul. Då hade vi kommit fram till Barcelona mitt i natten.