”Det blir säkert ett strängt straff”

Läs hela chattet med Anders Persson på Interpol som leder jakten på pedofilen

Den här mannen tros ligga bakom minst 800 barnporrbilder. På flera bilder utsätter han själv unga pojkar för övergrepp.
NYHETER

Moderator säger: Ja då börjar vi chatten. Välkomna!
Martin säger: Hejsan! Hur vet ni att han är skandinavisk? Ni har ju bara bilder på honom? Inte en aning om vart han kommer i från alls eller?
Anders Persson säger: Vi vet inte var han är ifrån. Jag tycker bara att han ser skandinavisk ut, men självklart kan han bo varsomhelst i världen
Johan säger: Hej! Hur väl organiserade är dessa pedofiler med varandra ?, Hur mycket hjälper man varandra med skydd osv. ?
Anders Persson säger: Det skiljer sig oerhört mycket från person till person, men vi är medvetna om att det finns välorgansierade grupperingar som hjälper varandra i stor utsträckning
kauka säger: Om han blir dömd i vilket land blir han isf dömd?
Anders Persson säger: Det beror på vilket land han är medborgare i och var någonstans han anträffas.
Affe säger: Hejsan,,, måste ju bara säga att ni gör ett fantstiskt arbete med att jag snusk personerna. Jag mår dåligt bara av att läsa om dom. Har ni någon psykologisj hjälp med att bearbeta allt ni får se och vara med om ??
Anders Persson säger: Ja vi har en psykolog som vi träffar var 6 månad vilket är obligatoriskt, sen får vi också ta kontakt om vi anser oss behöva det vid speciella händelser.
Cluster säger: Kan man inte lätt spåra pedofiler som lägger upp bilder? Allt kan väl ses via ipadresser?
Anders Persson säger: I och för sig, men vi har inga indicier på att det är mannen på bilden som själv lagt upp bilderna på Internet
lagbrott? säger: Hej! Alltså en fråga! Vad händer om man kommer över typ pedofilibilder? Alltså råkar hitta eller ladda ner något som visar sig vara det? Vad gör man då? Har ju begått ett brott om jag laddar ner sånna saker fast jag inte visste vad det var?
Anders Persson säger: Det är förbjudet enligt svensk lag att ladda ner så kallade barnporr bilder, vilket är bilder av barn i sexuella situationer och där barnen är under 18 år. Skulle man av "misstag" ladda ner en sådan bild bör man ju självklart ta bort den omgående.
var har hab varit synlig säger: Hej! Har han varit synlig i Sverige
Anders Persson säger: Vi vet tyvärr inte var han håller hus. Det enda vi vet är att han befann sig någonstans i sydostasien vid perioden för bilderna.
Anders säger: Vad är minimistraffet för en sån har "stor" pedofil? Om det är som ni säger att det är 800+ bilder, och han själv agerar på 100+ av dem - så tycker jag att det borde bli ett ganska hårt straff?
Anders Persson säger: Det är svårt att säga eftersom jag i nuläget inte vet i vilket land och under vilken lagstiftning han kommer att lagföras.
Johanna säger: Hur kan det komma sig att ni väntar så länge innan ni "ber om hjälp" från allmänheten?
Anders Persson säger: Vi har under den här tiden försökt identiera honom via sedvanligt polissamarbete internationellt och det tar tid när man har 186 länder att samarbeta med och ytan som vi täcker är som sagt väldigt stor och det är många tips och indikationer som måste kolla upp innan vi anser oss kommit till vägs ende.
Moderator säger: här kommer ett tillägg på Anders tidigare fråga om minimistraffet för pedofiler
Anders säger: Tillägg på min föregående fråga; om han skulle gripas i Sverige och vara svensk medborgare.
Anders säger: Tillägg på min föregående fråga; om han skulle gripas i Sverige och vara svensk medborgare.
Anders Persson säger: Jag vill inte föregripa någon utredning, utan det blir en sedvanlig polisutredning men eftersom man på bilderna kan se grova sexuella övergrepp på barn blir det säkert ett strängt straff.
säger: Med ett så relativ vanligt nordeuropeiskt utseende torde många bli oskyldigt misstänkta av omgivningen. Hur ställer ni er till det?
Anders Persson säger: Vi hoppas givetvis kunna undvika det, men vi kan å andra sidan inte låta bli att försöka identifiera någon som begått brott av den orsaken. Det bästa vore att han själv hör av sig till polisen så fort som möjligt.
säger: På vilka sätt kan vi "vanliga" medborgare hjälpa polisen i arbetet med att få fast pedofiler?
Anders Persson säger: Tipsa om företeelser på internet och i samhället, var lyhörd när någon berättar om övergrepp. Det är svårt att exakt specificera.
Masen säger: Hallå! Jag har alltid varit lite intresserad av att bli någon form av brottsutredare då jag tror att jag skulle passa som det. Har du några tips? Hur har du tagit dig dit du är idag? hur ser din bakgrund ut?
Anders Persson säger: Börja med att söka in på någon av polis skolorna. En bra början för all polis verksamhet är att få jobba med problemen på gatan och därefter inrikta sig på ett specal område man tycker är intressant. Självklart är det också bra med rejäl livs och arbets erfarenhet från det civila livet innan man blir polis. Jag har arbetat som polis i över trettio år och hunnit med många olika verksamhetsgrenar inom polisen och även arbetat i div FN missioner runt om i världen.
Vi är några som känner igen mannen på bilden mvh cia säger: Vi är ganska så såäkra på att vi känner igen mannen på bilden, vart vänder vi oss?
Anders Persson säger: Antingen till närmaste polis station i Sverige eller gå in på vår hemsida www.interpol.int och lämna ditt tips där. alternativet är att ni ger ett kontakt telefon nummer till någon på aftonbladet som jag sen kan ringa upp så vi får pratas vid.
Moderator säger: Okej då tar vi sista frågan här
Karin säger: Har ni fått in många tips? Hur många arbetar med att ta in tipsen?
Anders Persson säger: Vi är 25 poliser här på interpol som fn jobbar med att berarbeta och analysera tipsen som kommmer in. PGA de olika tids zoonerna så har morgonens skört till största delen kommit från Europa men nu när den amerikanska kontinenten vaknar kommer säkert en ny våg med många tips.
Moderator säger: Då är chatten slut, tack alla ni som ställt frågor och tack Anders Persson för att du svarat på dem.

aftonbladet.se