Åtta åtalas nu för fräckt kuppförsök

Försökte föra över miljoner från bank med fjärrstyrning

NYHETER

Männen var bara sekunder från att lyckas med en av de fräckaste och största kupperna i Sverige.

I sista stund stoppades bedragarnas försök att föra över mångmiljonbelopp från Swedbank till ett privat konto.

På onsdagen åtalades åtta män vid Uppsala tingsrätt misstänkta för försök och medhjälp till grovt bedrägeri.

De misstänks för att vid två olika tillfällen i fjol ha försökt komma över pengar från Swedbanks kontor i Knivsta i Uppland. Det är inte klarlagt hur mycket pengar det handlar om men enligt åklagaren rör det sig om mycket, mycket stora belopp.

– Jag nöjer mig med att säga miljonbelopp, men det kan vara mycket mer, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.

Ytterligare kupp

Männen misstänks också ha förberett ytterligare en kupp mot Swedbanks dotterbank i Långshyttan norr om Dalarna. Då var avsikten att föra över 50 miljoner kronor från banken till ett privat konto.

Med hjälp av en fjärrstyrningsutrustning som placerats under bordet på en tjänstemans arbetsrum i bankkontoret i Knivsta försökte männen föra över pengar vid det första tillfället i augusti förra året.

För att kunna installera utrustningen på kontoret hade de tidigare brutit sig in i lokalen. Larmet utlöstes aldrig och ingenting stals. I lugn och ro kunde männen montera fjärrstyrningsutrustningen under bordet.

Muspekaren rörde sig

Utrusningen upptäcktes först efter några veckor. Tjänstemannen uppmärksammade då att muspekaren på hans dataskärm rörde på sig trots att han inte använde den.

När tjänstemannen undersökte datorn och skrivbordet närmare såg han fjärrstyrningsutrustningen som var kopplad till datorn. Han ryckte omedelbart ur sladden.

På så sätt stoppades den tilltänkta överföringen i sista stund.

Varningsklocka

Åklagaren ser kuppförsöken som en varningsklocka och anser att tillvägagångssättet är mycket förslaget och avancerad.

– Männen har ägnat sig åt en avancerad och farlig brottslighet som också kan riktas mot andra med datorer med känslig utrustning. Jag varnar andra banker. myndigheter och företag för att de också kan drabbas. Det råd jag kan ge är att alla ska titta under sitt skrivbord och se vad som sitter där, säger Thomas Bälter Nordenman.

Enligt åklagaren är det i dag möjligt för utomstående att från en dator utanför banken fjärrstyra bankens datorer.

– I det aktuella fallet var männen sekunder från att lyckas, säger han.

Bevisningen mot männen består främst av muntliga uppgifter och telefonavlyssning.

Efter det första misslyckade kuppförsöket i augusti försökte männen i december göra en ny kupp mot samma bankkontor i Knivsta i december.

De kunde gripas efter det tredje kuppförsöket i slutet av januari mot banken i Långshyttan sedan polisen spanat på dem.

Mångmiljardbelopp

Enligt åklagaren kan männen teoretiskt sett ha försökt komma över miljardbelopp vid det första försöket mot banken i augusti 2007.

– Vi vet inte. På tjänstemannens datorskärm kunde man se hur ett kontonummer fylldes i och hur en femma och en massa nollor fylldes i beloppsrutan,säger Thomas Bälter Nordenman till TT.

Han hoppas att de åtalade kommer att avslöja det exakta beloppet under rättegången som inleds på tisdag. Några av dem har gjort vissa medgivanden, men ingen har erkänt sin delaktighet fullt ut.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM