I dag kommer Rödebydomen

NYHETER

I eftermiddag kommer domen för den 50-årige man som i höstas sköt ihjäl en tonårspojke och skadade en annan på sin gård utanför Rödeby i Blekinge.

För två veckor sedan släpptes han ur häktet.

Han fördes direkt till sjukhuset i Karlskrona. Inför rätten hade han dessförinnan själv berättat att han är i alltför dåligt psykiskt skick för att bo hemma.

Fängelse osannolikt

Både chefsåklagare Tommy Clevenhult och 50-åringens försvarsadvokat Vidar Wahlestedt tolkade tingsrättens beslut att släppa mannen på fri fot som att det nu är högst osannolikt att han döms till något längre fängelsestraff.

Wahlestedt hoppas på ett fullständigt frikännande. Han har hela tiden hävdat att mannen hamnade i ett så panikartat tillstånd att han inte visste vad han gjorde när han sköt. Därmed går det inte att bedöma 50-åringens uppsåt under skottdramat, hävdar Wahlestedt, bland annat med hänvisning till tidigare domar i Högsta domstolen.

Yrkat på tio år

Chefsåklagaren har yrkat på tio års fängelse för mord och mordförsök.

Skottdramat utspelade sig natten till den 6 oktober förra året. Sex tonårspojkar kom till mannens gård mitt i natten beväpnade med tillhyggen. Innan dess hade de ringt och hotat mannens 19-årige son.

TT