”Hjälpen kommer fram”

Röda korsets katastrofchef Björn Eder chattade om situationen i Burma

NYHETER

soraja säger: Jag har inte läst mycket om katastrofen vad orsakade stormen?
Björn Eder säger: Varje år i maj och december är det djupa lågtryck över Andamanerna, en liten ögrupp utanför Burma. När ytvattentemperaturen är över 27 grader börjar det blåsa kraftigt in mot centret på lågtrycken och då dras energi från ytvattnet och luften hettas upp väldigt kraftigt inne i lågtrycket. Sedan gör jordens rotation att det bildas en cyklon - och en sådan cyklon kan ha ett energiinnehåll som motsvarar tusen gånger den styrka som atombomben i Hiroshima hade.
freja säger: Hej Björn. Vad är det största hotet nu mot dem som överlevt?
Björn Eder säger: Det största hotet är att det inte finns rent vatten, alla brunnar är förstörda av saltvatten. Det andra hotet är att vinden blåser så starkt när cyklonen går i land att det flyger grenar, takplåtar som skadar folk. När det är så varmt som det är i landet så infekteras såren. Det ligger döda djur, döda människor och det finns bakterier i vattnet. Det behövs medicinsk hjälp och rent vatten i första skedet. Sedan behöver folk mat, bostad och människor behöver få reda på var deras anhöriga finns, vilka som har överlevt. Man måste också tänka på att det är 2 - 3 meter djupt vatten som täcker det värst drabbade området.
Lemmy säger: Är du på plats? I så fall: Kan du beskriva hur det ser ut där du befinner dig?
Björn Eder säger: Jag är själv inte på plats, men däremot är Burmas Röda kors på plats. De rapporterar tillbaka och berättar att det är en väldig förstörelse och att väldigt många människor har dött och är sårade och att de behöver hjälp så fort som möjligt.
Ninna säger: Hej Björn, Jag undrar över hur de mest utsatta männsikorna ska kunna få hjälp, med tanke på juntan osv?
Björn Eder säger: Det pågår kontinuerligt diskussioner mellan Röda korset och regeringen därnere, liksom mellan FN och regeringen om att man ska öppna upp de här områdena för hjälparbetare så fort som möjligt. En stor problematik är också att det rent praktiskt är svårt ta sig in i de här områdena. Det handlar i första hand inte om problem med regeringen, utan det är fysiskt väldigt svårt att ta sig dit pga de väldigt förstörda vägarna. Innan cyklonen tog det fyra dagar att ta sig landvägen från Rangoon till det område som nu är drabbat. Det är ett djungelliknande område med mjuk lera och utan asfalterade vägar. Just nu håller man på att lösa problemen genom att mobilisera båtar, helikoptrar, lastbilar osv. Man måste bygga broar och röja vägar.
Anna säger: Hej! Är det någon idé att skänka pengar, kommer hjälpen fram till Burma?? Släpps den in?
Björn Eder säger: Det är idé att skänka pengar och hjälpen kommer fram och kommer att behövas under lång tid. Svenska Röda korset arbetar ihop med Burmas Röda kors som finns över hela landet och därför kan hjälpen alltid komma fram.
krille säger: Civila och utomstående gör allt för att hjälpa - militären står med händerna i byxfickorna. Varför?
Björn Eder säger: De som gör mest för att hjälpa till just nu är människorna på platsen, grannar, släktingar osv. Vad militären gör ute i de här områdena vet inte vi eftersom journalister inte har rapporterat ute från områdena. Militären finns uppenbarligen inte ute på gatorna i Rangoon. Så vi vet inte om militären står med händerna i byxfickorna eller inte.
Crippa säger: Finns det vägar som är framkomliga till de mest behövande?
Björn Eder säger: Alla vägar i det drabbade området är svårt skadade och förstörda av stormen. Det går att ta sig fram men det är väldigt väldigt svårt.
Adam säger: Hej Björn, Vi har utmanat alla affärer i Sverige att skänka 5% av dagskassan till de utsatta i Burma. Hur kan vi informera andra att göra detsamma?
Björn Eder säger: Det finns Svenska Röda korsets hemsida - där kan man gå in och få information om vår insamling. Sedan gäller det att kommunicera budskapet till alla, till exempel genom att prata med Aftonbladet och andra medier.
Korchenstam säger: Hejsan Björn! Jag undrar hur det ser ut i Laos? Finns det även risk att Cyklonen kommer att beröra Thailand? Tack för din medverkan.
Björn Eder säger: Cyklonen berörde också Thailand. Men cykloner är bara riktigt farliga när de går över gränsen mellan hav och land, inne över land försvagas de väldigt snabbt. Den här cyklonen gick ända bort till Laos, men då bara i form av en vanlig regnstorm.
soraja säger: Jag undrar om det inte finns grannstäder eller länder där de drabbade skulle kunna samlas tills det värsta är över?
Björn Eder säger: Det är inte möjligt för de drabbade att lämna det område där de bodde eftersom alla vägar är förstörda. Vad de kan göra är att bege sig till omkringliggande kullar, tegelbyggnader som kanske står kvar, upp på tak, upp i träd i de byar där de bodde. De kan inte ta sig därifrån.
Sammy säger: Tjena. Vad ska man göra om man vill hjälpa till? Kan man anmäla sig nånstans?
Björn Eder säger: Nej, det är inte möjligt att själv åka ner till Burma. För att kunna hjälpa till måste man vara speciellt utbildad för sådana här katastrofer. Men man kan hjälpa till här i Sverige genom att samla in pengar åt Röda korset och andra organisationer.
säger: Militären med uppskattningsvis 400 000 man borde väl tillsammans med sin militära utrustning vara bäst skickad att ordna med tillgänglighet till katastrofområden? Vet man vad Kina och Indien gör för att hjälpa Burma?
Björn Eder säger: Det är riktigt, militären är de som har den största kapaciteten när det gäller transporter och människor som kan göra direkta insatser. Men Burmas Röda kors har också 1 500 utbildade katastrofarbetare och utrustning och lager i sitt högkvarter. Kinesiska Röda korset har också hjälpt Burmas Röda kors med hjälp, liksom också Thailands Röda kors. Ett problem är att den stora hamnen i Rangoon är blockerad och oanvändbar på grund av cyklonen.
Lisa säger: Kan man evakuera hela Burma?
Björn Eder säger: Nej, det går inte. Det finns flera miljoner människor i de värst drabbade områdena. Det är väldigt svårt att ta sig både dit och därifrån.
Eva säger: Vad behöver de drabbade mest just nu?
Björn Eder säger: De behöver rent vatten, medicinsk hjälp, de behöver bli evakuerade till torr mark, de behöver tak över huvudet, kokkärl, kläder, psykologiskt stöd, hjälp med att hitta sina försvunna anhöriga. De har förlorat precis allting de har.

aftonbladet.se