Pilotförbundet varslar om strejk

NYHETER

Pilotförbundet varslar om strejk sedan förhandlingarna med SAS om kollektivavtal har strandat. Därmed går förbundets SAS-anställda piloter i strejk på söndag den 18 maj.

Strejken startar enligt ett pressmeddelande från Pilotförbundet vid midnatt.

Anledningen uppges vara att SAS inte vill teckna ett kollektivavtal med Pilotförbundet. Förbundet uppger att det har haft flera förhandlingar med SAS i syfte att ”försöka rätta till de orättvisor som skapats”, men utan resultat.

SAS i sin tur betonar att strejken inte får några konsekvenser för flygtrafiken.

– Nej, det kommer inte att påverka vår verksamhet. Det är en sådan liten organisation med cirka 100 piloter som jobbar hos oss. Vi har redan ett kollektivavtal med den stora föreningen, Svensk Pilotförening, som har 1700 medlemmar, säger Bertil Ternert, informationschef på SAS-koncernen, till TT.

SAS och Linjeflyg slogs ihop i början av 90-talet, vilket enligt Pilotförbundet har inneburit orättvisor för de anställda.

– Vi ser beklagande på att en sådan här gammal grej tas upp. De vill ha en retroaktiv kompensation. Tyvärr ligger frågan långt bak för oss och vi anser att de fick kompensation, säger Ternert.

Staffan Pehrsson, ordförande i Pilotförbundet, vill inte kommentera strejken utan hänvisar till pressmeddelandet.

ARTIKELN HANDLAR OM