Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Finns bara förlorare i den här tragedin”

Aftonbladets läsare om domen i dag

Rödebyfallet har upprört och engagerat hela svenska folket och många har åsikter om både de tragiska händelserna och det rättsliga efterspelet.

Många pekar på föräldrarnas, skolans, samhället och inte minst polisens ansvar för det inträffade.

Varför kan vi inte hjälpa ungdomar på glid och utsatta familjer i nöd?

Gemensamt för nästan alla är att man känner sorg och beklagande över det som hänt.

Här nedan följer ett urval av alla de läsarreaktioner som vi har fått in till aftonbladet.se:

     

”Såvitt jag kan bedöma med utgångspunkt från medias rapportering är den frikännande domen logisk, klar och rättvis. Familjer av alla slag har rätt att leva ifred utan att bli utsatta för trakasserier. För mig framstår händelsen som ett självförsvar”

Per S.

     

”Tycker det är helt rätt att pappan frias, men att han frias på helt fel grunder. Hans handlande borde definitivt räknas som nödvärn. Eftersom det tydligen inte gör det så borde rätten till nödvärn utökas. Man ska inte kunna tränga in i folks hem och hota och trakassera folk för att de är utlänningar eller handikappade. Att polisen sedan länge saknar förmåga eller kanske till och med vilja att skydda folk är ju väl känt, då borde det vara självklart att folk får skydda sig själva om de kan och vågar, men tydligen är det inte meningen att folk skall kunna vara säkra i sina egna hem.”

Henrik L.

     

”Detta är verkligen en rättslig skandal, en som skjuter ihjäl en annan person och sen kommer undan utan straff och får gå fri, verkligen upprörande och det visar lite på att det är helt ok att skjuta ihjäl andra.”

Fy för detta

     

”Jag är inte förvånad över att han blev friad!

En del av mig tycker att det är bra för det markerar till allmänheten och ungdomar att så behandlar man inte medmänniskor med trakasserier och mobbing. Det som hade pågått en längre tid vid 50-åringens gård. Man gör bara inte så! Det ska var och varannan människa förstå och leva efter. Om man inte lever efter det får man ta konsekvenserna! Vilket dessa ungdomar fick göra nu och till och med en med sitt liv. En annan del av mig tycker att det är för jäkligt att man ska ta till skjutvapen så man tar en annan människas liv. Gör man det ska man få ta konsekvenserna av sin handling. Självklart att det ska bli en dom med straff.”

Tina

     

”Naturligtvis försvarar jag inte dödandet, men kan inte ungdomar förstå hur illa saker kan gå, så får de någonstans lära sig detta! Det har gått överstyr någonstans i samhället när ungdomar slår ihäl varandra, mobbar och terroriserar lärare, filmar våldtäkter och misshandel, vilket sedan läggs ut på nätet till allmän beskådan och inspiration? Var är respekten för vuxna och inte minst för varandra?”

Christina i Norrköping

     

”Vad väntar ni er, när inte samhället kan ta hand om och skydda sina medborgare? Är ni nöjda nu, ni politiker som stängde alla psyksjukhus och skar ner på polisjobben? Det var ju inte så att gubben gick ut och sköt vilt omkring sig. Han var i sitt trygga (?) hem, och blev hotad på sin egen tomt efter en lång tid av trakasserier. Tycker det är helt förklarligt att han reagerade och överreagerade. Visst är det fullständigt oacceptabelt att skjuta ihjäl någon, men det är också oacceptabelt att hota och förfölja en hel familj utan att något händer. Det kunde ju lika gärna ha varit ett dödande slag som utdelades åt andra hållet. Hela situationen är bisarr. Från vilket håll man än tittar på den.”

Maka och mor

     

”Det var helt rätt att han frikändes, man kan inte döma någon som försvarar sig själv och sin familj. Polisen ska däremot åtalas deras agerande ledde till att ungdomarna dödades.”

LP

     

”Absolut helt rätt dom!

Man får inte blanda ihop juridiskt och moraliskt ansvar. I pappans fall finns inget ansvar i juridisk mening, och därför blev han frikänd. Nu menar både tidningar och andra att även det moraliska ansvaret borde belasta pappan. Detta är absurt. Det moraliska ansvaret faller på pojkarna själva samt i viss mån på sociala myndigheter och en helt handfallen polis. Utöver detta förstår jag inte åklagare och andra juridiskt kunnigas klander på domen. I Sverige är det inte korrekt att ”kvälja dom” (= inte klandra av domstol meddelad dom). Att vanliga människor inte bryr sig om detta kan jag förstå, men åklagare och advokater bör veta bättre. I min mening tappar de härvid trovärdighet i såväl sin syn på rättsväsendet som sin objektivitet i skuldfrågan. Var och en är oskyldig tills annat bevisas.”

Observer

     

”Det känns inte bra när någon kan frias för mord på grund av att skylla på att man inte var frisk vid tillfället, han har varit sjuk hela livet och hur kan man då ha vapen? Börja likna USA, när någon psykiskt sjuk mördar politiker då får man livstid som man skall få eller instängd med vård.

När ens barn blir förtvivlade och frågar hur man kan gå fri efter att skjutit ihjäl en pojke och skadat en annan utan att få påföljder vet man inte vad man ska säga mer än att det är för j---igt. Nu är det tillåtet att skjuta någon om man känner sig trängd och utbränd.”

Peter

     

”Jag måste nog säga att som medborgare ser jag det som om lagstiftningen verkligen för en gångs skull avspeglar folksjälens vilja: man kan inte driva en person till vansinne, utan att stå de yttersta konsekvenserna av det hela. Tyvärr finns det bara förlorare i tragedin. Enda vinnaren verkar var den synnerligen kompetenta lagmannen Pia Johansson.”

R. U. Shakey

     

”Sjuk eller inte sjuk spelar ingen roll. Polisen och samhället svek när han behövde hjälp. Då får man fixa det själv. Det är helt rätt att han blev friad.”

Per

     

”Helt rätt i detta fallet. Men som inte kanske skulle vara rätt i ett annat fall.

Det kommer aldrig gå att göra en lag som ger rätt i att döda/skada någon som inkräktar eller hotar någon i sin egen trädgård. Utan det ska bara kunna gå att göra undantag och det undantaget ska avgöras i rätten. På det sättet som man gjort nu. Utgångspunkter är alltså att döda/skada någon är fel men att det i vissa fall är befogat”.

Niclas

     

”Här är en familj som tycker det är jättebra att pappan friades. Vi har en handikappad familjemedlem och min värsta mardröm är att folk ger sig på honom och att man inget kan göra för att skydda honom. Tack och lov har vi "bara" råkat ut för folk som glor och av någon anledning har väldigt kul när de vänder sig bort. Visst, 50-åringen har dödat en person men han orkade inte längre. Polisen gjorde ju inget och då fick han nog. Jag har full förståelse för det. Om någon skulle ge sig på min släkting så vill man ju visa att man får inte trakassera någon bara för att han råkar vara handikappad.”

Från en tjej i Örebro

     

”Att ingen myndighet ingripit tidigare är ju skrämmande. Vems "fel" det än är kan det ju i alla fall inte vara pappans. Ungdomarna hade under lång tid trakasserat honom och hans familj. De var på hans gård, inte tvärtom.”

Tragiskt

     

”Varför skulle jag bli förvånad över att han frias när ungdomarna som sparkade ihjäl Ricardo i princip friades eller i alla fall fick sänkt straff. Jag är mer upprörd över att några killar kan skylla på varandra och därigenom frias eller få lågt straff. Om det är sant att familjen blivit trakasserad så rinner förmodligen bägaren över till slut. Det viktiga i frågan är att få ungdomar, som är på glid och som sysslar med liknande, att sluta. Mobbing borde stävjas och tas på allvar av både skola och samhälle.

Vi är alla medskyldiga till bägge brotten.”

Bettan

 aftonbladet.se
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet