”Svaren är lite väl tillrättalagda”

Statsvetare: Schenström försvarar sin statsminister med hull och hår

NYHETER

Schenströms svar till KU kan sätta punkt för förra årets största politiska skandal.

Det menar statsvetarprofessorn Ulf Bjereld.

– Nu blir det väldigt svårt för oppositionen att komma åt statsminister Reinfeldt.

Förra statssekreterare Ulrica Schenströms svar till riksdagens konstitutionsutskott är glasklart: Hon visste mycket väl vad som väntades av henne i rollen som regeringes högste tjänsteman med ansvar för krisjouren.

Därmed var det också fel av henne att dricka sig berusad tillsammans med en TV-reporter samtidigt som hon var i tjänst.

– Hennes svar är väldigt välformulerat. Det finns inte ett kommatecken som har kommit till av en slump. Hon tar på sig hela ansvaret för att fria sin statsminister, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap till aftonbladet.se.

Varför gör hon det?

– Det kan naturligtvis vara precis som hon skriver. Men samtidigt verkar det lite väl tillrättalagt. Hur trovärdigt är det egentligen att hela ansvaret i en relation mellan chef och medarbetare bara faller på medarbetaren?

– Det hon visar är lojalitet. Hon hade ett uppdrag, det gick åt skogen. Nu vill hon vara lojal med sin uppdragsgivare Fredrik Reinfeldt.

Svårt för oppositionen

I morgon är det statsministerns tur att svara på KU:s frågor om krishanteringen i regeringskansliet. Dagens svar från Schenström kan ta udden av det förhöret.

– Det blir svårt för oppositionen att komma åt Reinfeldt eftersom den här personen har tagit på sig hela ansvaret, säger Ulf Bjereld.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin håller med. Schenströms svar bör bli slutet på den skandal som skakade regeringen i höstas.

– Jag skulle tro det i alla fall. Fast en del händelser har ju en förmåga att bita sig fast.

Gör det här att Fredrik Reinfeldt helt kan frias från skuld i den här affären?

– Det har jag tyckt hela tiden. Han kan inte ta på sig att kontrollera folk dagarna i ända. Han måste ju kunna lita på sina medarbetare.

Vad säger Schenströms svar om hennes agerande på krogen den där kvällen i oktober?

– Det var inte försvarligt. Hon borde ha lämnat över jouren till någon annan den här kvällen. Alternativt borde hon inte ha druckit så mycket.