Svensk polis tipsades om Rahman-mord

NYHETER

Svensk polis tipsades redan för två år sedan om att en av Joy Rahmans medarbetare i Bangladesh hade försvunnit.

Foto: ulf höjer
var fri 2002 släpptes Joy Rahman efter att ha suttit oskyldigt inspärrad i 8 år. Sedan dess har han pendlat mellan Sverige och Bangladesh, där han nu sitter häktad misstänkt för mord på kassören i sin stiftelse.

För en månad sedan greps Rahman i Bangladesh, misstänkt för att ha mördat just en medarbetare i den välgörenhetsorganisation han driver.

Tipset lämnades till polisen i Sollentuna av en man som själv hade arbetat i Joy Rahmans organisation, uppger Ekot i Sveriges Radio.

”Blir fundersam”

Enligt mannen hade en kollega till honom försvunnit efter att beskyllts av Rahman för att stjäla pengar ur kassan.

– När den här kassören hittades är det klart att man blir fundersam eftersom den här killen var ganska väl insatt i ärendet. Det stämmer hyfsat överens med de uppgifter som han lämnade då för två år sedan, säger en polis som känner till tipset, till Ekot.

Joy Rahman dömdes 1994 till livstids fängelse för mordet på en 72-årig kvinna i Sätra i södra Stockholm. Efter att ha avtjänat åtta år av straffet friades Rahman av Svea hovrätt 2002. Han beviljades det största skadestånd som någonsin har betalats ut i Sverige: 10,2 miljoner kronor.

Hjälpt fattiga

En stor del av pengarna har Rahman använt för att bygga upp Joy Rahman Welfare Foundation i sitt hemland Bangladesh. Organisationen har hjälpt fattiga i Rahmans födelsestad Gopalgonj med sjukvård och så kallade mikrolån.

Joy Rahman greps i mars sedan liket efter hans kassör hittats nergrävt. Rahmnan omhäktades den 10 april. Han nekar till anklagelserna.

TT