Cyklonen kan ha tagit 100 000 liv

Foto: afp
NYHETER

100 000 människor kan ha omkommit i cyklonen i Burma.

Det sade USA:s högsta diplomat i Rangoon på onsdagen.

USA:s högsta diplomat i Rangoon, Shari Villarosa, sade på en presskonferens på onsdagen att hon fått en rapport över hur många som dött i katastrofen ifrån en icke-statlig organisation som hon inte ville namnge.

– Det är en uppskattning, offren finns främst i Irrawaddy-deltat, sade Villarosa.

Hon citerade även en burmesisk regeringskälla som uppgav att 95 procent av byggnaderna i området har förstörts.

Hjälp utestängd

Den officiella dödssiffran var på torsdagen 22980 döda och 42119 saknade.

FN beräknar att omkring en miljon människor är hemlösa, och pressen ökar på Burmas slutna militärregim att släppa in hjälparbetare i landet.

– Vi har ingen aning om vilka framsteg som kommer att göras, om några, vad gäller bättre visumhantering, sade Rädda barnens talesman Dan Collinson till AFP.

Regeringar och hjälporganisationer världen över är mer än redo att dra sitt strå till stacken. På onsdagskvällen hade över 28 miljoner dollar, nästan 170 miljoner svenska kronor samlats in i katastrofhjälp till Burma, enligt Reuters.

– Det är oerhört viktigt att regimen öppnar upp för den hjälp som finns, säger Lennart Linnér, Sveriges ambassadör i Thailand.

Gigantiska proportioner

Anders Jörle, presschef på UD, vill inte kommentera siffran. Det är ännu för tidigt att avgöra katastrofens oomfattning, menar han.

– Det enda vi vet är att det är en katastrof av gigantiska proportioner, säger Jörle.

Svenskar saknas

Utrikesdepartementet (UD) har kommit i kontakt med samtliga de svenskar som saknades efter cyklonen i Burma. Det rör sig om ett 20-tal personer som hört av sig antingen till sina anhöriga eller till ambassaden i Bangkok, uppger UD:s presstjänst.

– Av de svenskar som vi har haft kontakt med och känner till är det ingen som råkat illa ut, säger Gufran Al-Nadaf på presstjänsten till TT.

Utslagna telefonledningar gör sökande svårt. Enligt Lennart Linnér kan det också finnas fler svenska turister i landet, men säger att de stora turistorterna Mandalay och Pagan inte drabbats så hårt av cyklonen.

Lik ruttnar på gator

Vissa FN-organisationer har lyckats ta sig in i Burma, som FN:s matprogram WFP, Unicef och Rädda barnen. Ett flygplan från FN-organet Ocha lämnade på onsdagen också Italien med experter och 25 ton förnödenheter ombord.

Sjukdomar, svält och törst utgör de allvarligaste hoten mot de överlevande.

En AFP-reporter på plats i staden Labutta i det värst drabbade Irrawaddy-deltat lämnade fasansfulla rapporter. Människokroppar och döda djur ruttnar på gatorna i den tropiska hettan.

Tiotusentals människor från byar i området flockas till Labutta.

UD till Burma

– Människor har inga känslouttryck kvar i sina ansikten. De har aldrig sett något liknande. De har förlorat sina familjer, de har ingenstans att bo och de har inget att äta, säger en invånare till AFP.

Två personer från svenska UD reser till Burma i helgen.

– De kommer att ha samtal med internationella organisationer, andra ambassader och så får vi se om de får något möte med det burmesiska UD, säger Lennart Linnér.

Själv kan Linnér inte åka eftersom han saknar ackreditering i Burma.

Så kan du hjälpa de drabbade:

Röda korset , PG: 900 800-4. Märk talongen ”Burma”. Rädda barnen , PG 902003-3, märk talongen "Burma", FN-förbundet , PG: 90 00 79-5. Märk talongen "Burma". SMS:a ordet Burma till 72900 går också bra, skänker 50 kr. Läkare utan gränser , PG: 90 06 03-2, Bankgiro: 900-6032, SMS:a ordet LÄKARE till 72990 (50 kr). Diakonia PG 90 33 04-4. Unicef PG 90 20 01 – 7, BG 902 – 0017. Märk talongen "Burma". Svenska kyrkan PG: 900 122-3 Märk talongen ”Burma”. Plan PG: 900 731-1 BG: 900 - 7311