Här är Sveriges äldsta fågel

Foto: JOnas Sundberg
Gammfräsch 42 år, men inte en grå fjäder har Sveriges äldsta fågel, bosatt på Karlsö.
NYHETER

Den 7 juli 1965 ringmärktes en sillgrissleunge på Stora Karlsö utanför Gotland. Nu har fågeln observerats på nytt – vilket gör den till Sveriges äldsta kända fågel genom tiderna.

Alla havsfåglar kan bli mycket gamla. Det gäller såväl sillgrisslor som albatrosser. Men det är ändå en ansenlig bedrift att klara sig så länge som den gamla grisslan har gjort.

Världsrekord

Den sätter inte bara nytt svenskt åldersrekord för fåglar utan även nytt världsrekord för sillgrisslor. Med en ålder på 42 år och tio månader har den levt längre än vad många människor gör.

– Lever den ett år till blir den Europas äldsta fågel, och den kan faktiskt leva i många år till, säger Roland Staav vid Ringmärkningscentralen till aftonbladet.se.

Elva statsministrar

– Det var magnifikt att ligga på klippkanten och i tubkikaren zooma in en sillgrissla som levt under elva svenska statsministrar och förmodligen återkommit varje år sedan slutet på 1960-talet till sin klipphylla på Stora Karlsö, säger fågelforskaren Jonas Sundberg som själv är 25 år.

Om rekordgrisslan är en hanne eller hona är okänt. Det är mycket svårt att se skillnad på de båda könen och 1965, när fågeln ringmärktes, togs inga DNA-prover.

– Fast det går att se vem som är vem när de parar sig. Vi får se om vi kan lista ut könstillhörigheten nästa vår. Nu vet vi vilken hylla fågeln sitter på, säger Sundberg.

FAKTA

Gamla fåglar

Den äldsta kända vilda fågeln i världen är en kungsalbatross på Nya Zeeland som blev minst 58 år gammal. I Europa innehas rekordet av en annan havsfågel, en mindre lira märkt i Wales som blev minst 50 år gammal.

Det är ingen tillfällighet att havsfåglar innehar såväl världsrekordet som Europa- och Sverigerekordet. De har mycket högre överlevnad som vuxna än vad landfåglar har. Å andra sidan lägger de få ägg och föder bara fram ett fåtal ungar under sin livstid.

Generellt går det också att säga att större fåglar lever längre än småfåglar. Fast variationen är stor och den äldsta kända gråsparven blev exempelvis 19 år och nio månader gammal.

TT, aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM