Svenska soldater gripna i Tchad

NYHETER

Två svenska och två finländska soldater har gripits av polisen i Tchad. De fick lämna ifrån sig sina vapen och sitter fast i ett hotellrum i staden Moundou.

En konflikt med myndigheterna ska ligga bakom.

– De greps i dag under dagen, säger Philip Simon, jourhavande informationschef på svenska Försvarsmakten, till TT på torsdagen.

Enligt Försvarsmakten är polisen i staden Moundou, cirka 50 kilometer söder om huvudstaden N'Djamena, inte överens med EU-styrkan (Eufor) om tolkningen av det avtal som styr hur styrkan får röra sig i området.

De svenska och finländska soldaterna ur styrkan TD01, som leds av den svenske överstelöjtnanten Peder Ohlsson och som i sin tur ingår i Eufor, greps av lokal polis i Moundou.

”Välbehållna”

Soldaterna var då ute och patrullerade i området och kontrollerade framkomligheten på vägarna.

Enligt Philip Simon är alla fyra välbehållna. De placerades i ett rum på ett hotell i Moundou. De har också fått lämna ifrån sig sina vapen och fordon till polisen, dock mot kvitto.

– Nu jobbar vi för att tillsammans med myndigheterna i Tchad lösa det här så snart som möjligt, så att vi blir överens. Åtminstone så överens att de ska få återvända till förbandet, säger Simon.

Ingen hotbild

Det låter ju som att soldaterna tagits som gisslan för att myndigheterna ska få som de vill?

– Nej, så uppfattar vi det inte alls. Det finns ingen hotbild mot dem. Vi har pratat med alla fyra i telefon. De är alla välbehållna och känner sig inte hotade, svarar Simon.

Överstelöjtnant Ohlsson och personal på Eufors högkvarter arbetar gentemot de statliga myndigheter i Tchad för att lösa situationen. Anhöriga till de fyra svenska och finländska soldaterna är underrättade, uppger Simon.

– Vi hoppas att det här läget ska vara löst i morgon (fredag), säger han.

Den svensk-finländska fredsstyrkan i Tchad uppgår totalt till 203 svenskar och 60 finländare. I östra Tchad ska styrkan bland annat skydda flyktingar som kommer från Sudans sedan åratal krigsdrabbade område Darfur.

TT