Svenska Ragna: Jag hör skott hela tiden

NYHETER

Den svenska ambassaden i Damaskus har upprättat en frivillig lista som svenskar i Libanon kan anmäla sig till. Drygt 500 svenskar har hört av sig, uppger Gufran Al-Nadaf på UD:s presstjänst.

Svenska Ragna Sylwan är strandsatt på ett hotell i Hamra i västra Beirut.

– Jag hör skott hela tiden. Och efter Nasrallahs tal i eftermiddags brakade det loss fullständigt, säger hon till TT.

Hon skulle ha tagit flyget hem i tisdags, men kom inte ens ut till flygplatsen eftersom de Hizbollahstödda demonstranterna satt upp vägspärrar och tvingat fram en stängning av landets enda internationella flygplats.

– Det är otäckt och jag vet inte alls vad jag ska ta mig till. Jag har inte fått någon hjälp via konsulatet, de hänvisade mig till ambassaden i Syrien, men den är stängd. Jag vet inte hur jag ska ta mig härifrån.

TT: Vad säger de libaneser du träffar?

– De är jätteoroliga och ser ingen lösning på problemet. De säger uppgivet: ”this is Lebanon”. Många säger att ”det här kommer inte att gå bra”.

Hotellpersonalen har sovit kvar på hotellet i två nätter eftersom de inte kommer hem. Vägarna är blockerade.

TT: Har du varit utomhus i dag?

– Ja, i morse. Då var det öde på gatorna. Affärer och kaféer är stängda, och folk höll sig inomhus, säger Ragna Sylwan.

Kent Öberg på UD:s presstjänst uppger att han inte i detalj vet vilka förberedelser ambassaden i Damaskus nu gjort.

– Men vi är förberedda på ett tryggare sätt eftersom rutinerna inte var prövade då, och det är de nu, säger Öberg till TT.

FAKTA

Evakuering av svenskar

Under kriget sommaren 2006 mellan Israel och Hizbollah i södra Libanon utfördes det som utrikesdepartementet (UD) uppger vara den största evakueringen någonsin av svenskar.

8000–8500 svenska medborgare och personer bosatta i Sverige evakuerades från Libanon. Av dem reste de flesta med 51 plan som chartrats av UD. Svenskar fördes också i skytteltrafik i tre fartyg till Cypern och i bussar till Syrien.

Under Cypernkrisen 1974 evakuerades 800–900 svenskar.(TT)

TT