Pedofilen gripen i USA

Misstänkt pedofil uppges vara en 57-årig amerikansk medborgare – ”Han har erkänt”

Foto: Interpol
Här grips den 57-årige Wayne Nelson Corliss. Han misstänks vara den av Interpol efterlyste pedofilen.
NYHETER

Den man som misstänks vara den av Interpol efterlyste pedofilen greps i sin lägenhet i Union City vid midnatt amerikansk östlig tid natten till i dag.

Tre personer kände igen mannen på bilderna och tipsade Interpol i Lyon.

Den misstänkte pedofilen ska ha erkänt sina brott.

Foto: Interpol
Skärmdump från Interpols nätsajt.

Wayne Nelson Corliss är 57 år och amerikansk medborgare. Interpol uppger att Corliss har erkänt sina brott i förhör med amerikansk polis.

Han ska ställas inför häktningsdomare senare i dag.

Gripandet skedde som ett resultat av tips som kommit in efter att Interpol lämnade ut bilder på honom och efterlyste mannen i medierna. På sin nätsajt beskriver Interpol att man fick in tre separata tips om Corliss, som sedan vidarebefordrades till amerikanska myndigheter.

Han uppges bland annat ha arbetat som skådespelare, då under artistnamnet Casey Wane.

Skådespelare

– För två dagar sedan hade vi ingen aning om hans identitet, nationalitet eller bostadsadress, säger Interpols generalsekreterare Ronald K Noble. Att vi 48 timmar senare har mannen i säkert förvar är en fantastisk bedrift som vi har allmänheten, media och poliser över hela världen att tacka för. Det står fullständigt klart.

Mannen dök upp för första gången på maskerade bilder i samband med ett tillslag hos en sexförbrytare i Norge. Där påträffades 15 fotografier som visade hur mannen utsatte unga pojkar för grova sexuella övergrepp.

Polisen konstaterade att bilderna var tagna i Sydostasien. Därefter upphörde alla spår.

Efter det dök den okände mannen upp på allt fler bilder. Till slut hade Interpol över 800 fotografier som mannen misstänktes ligga bakom. Han blev en av världens mest eftersökta pedofiler.

Heta tips

I tisdags gick Interpol ut med information och bilder på mannen direkt till utvalda medier världen över, däribland BBC, Sky News, aftonbladet.se och flera amerikanska medier.

– Vi har kommit så långt det går polisiärt. Nu hoppas vi på allmänhetens hjälp att identifiera honom, sade kommissarie Anders Persson, som lett jakten på mannen från Interpols högkvarter i Lyon.

Persson har under torsdagen befunnit sig på resande fot.

Enligt uppgift ska Interpol ha haft 250 000 besökare på sin sida sedan efterlysningen gick ut. Tipsen strömmade in, varav cirka 250 ansågs som heta.

ARTIKELN HANDLAR OM