Storlarm vid prinsessans våning

20 polisbilar åkte på Säpos övning

NYHETER

Enligt larmet hade det varit skottlossning vid Kungliga Hovstallet där prinsessan Madeleine bor.

Polisen i Stockholm skickade 20 bilar till platsen.

Men larmet visade sig vara en övning – någon hade tryckt på fel knapp.

– Det var en övning som man missade att informera oss om, säger Mikael Pettersson vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral till aftonbladet.se.

Det var Säpo som genomförde en övning som fick Stockholmspolisen att med blåljus och sirener åka i hög hastighet mot Kungliga Hovstallet och enligt uppgifter slå en järnring kring platsen. Alla utfarter spärrades av kring området som bland annat innefattar prinsessan Madeleines bostad.

– Säpo larmade på sin radio och ingen visste om att det var en övning. Vi trodde det var skarpt läge och körde på tills dess att motsatsen var bevisad, säger Mikael Persson.

Larmet kom in 9.30. En kvart senare kunde polisen konstatera att det rörde sig om en övning, iscensatt av Säkerhetspolisen.

Enligt uppgifter till aftonbladet.se var dock prinsessan själv inte på plats när övningen pågick och missade därmed allt ståhej.

Ska inte Säpo larma er om sina övningar?

– De ska i alla fall definitivt larma sin egen ledningscentral, säger Mikael Persson.

”Känd övning”

Men Säpos presschef Jakob Larsson uppger att Säpos egen ledningscentral visst kände till övningen.

– Övningen var känd inom Säkerhetspolisen. Men någon tryckte på en felaktig knapp så att larmanropet om skottlossning som var inom ramen för övningen, rapporterades som om det vore en skottlossning. Då blev det till ett samarbete med Stockholmspolisen som var tvungen att hantera det som larm.

Jakob Larsson säger att det är "beklagligt" att man råkade trycka på fel knapp, men ser samtidigt positivt på det som inträffade.

– Alla inblandade gjorde precis som de skulle så ingen skugga ska falla på dem, säger han till aftonbladet.se.

Han uppger att Säpo inte kommer göra några ändringar i sina rutiner utan fortsätta som tidigare med sina övningar.