Burma avvisar hjälp – trots katastrofen

Kusten under vatten – ändå accepterar Burma bara donationer i form av kontanter eller nödhjälp

Foto: NASA
På satellitbilderna syns tydligt hur Burmas kust har svämmat över av av vattenmassor efter cyklonen Nargis framfart.
NYHETER

Militärregimen i Burma är inte redo att ta emot utländska räddningsinsatser efter cyklonen.

Inte heller utländska journalister är välkomna. Det uppger det burmesiska försvarsdepartementet i ett uttalande i en statlig tidning.

Foto: Foto: AP
En man står vid resterna av en pir som förstördes i samband med cyklonen i Burma.

Ett sök- och räddningsteam samt medier som anlände med flyg från Qatar i onsdags utvisades samma dag eftersom myndigheterna trodde att planet bara förde med sig förnödenheter, inte personal, framgår det av uttalandet.

”De relevanta parterna från den burmesiska sidan hade ingen förhandsinformation om närvaron av sådana team. Den burmesiska sidan var underförstådd med att endast donerad nödproviant skulle överlämnas”.

”För närvarande har Burma prioriterat mottagandet av livsmedel till räddningsinsatserna samt transport av dem utan fördröjning till de drabbade områdena med hjälp av vår egen arbetskraft. På det sättet är Burma inte redo att ta emot sök- och räddningsteam liksom utländska medieteam”, heter det i uttalandet.

Pengar och mat

Burma accepterar bara donationer i form av kontanter eller nödhjälp, uppgav försvarsdepartementet och tillade att landet behöver medicinsk utrustning, mat, kläder, generatorer och tält.

Uppgifterna kommer samtidigt som flera länder förbereder bistånd till Burma. Hittills har elva charterflyg anlänt till Rangoon med internationell nödhjälp.

USA överväger att från luften släppa ned mat och andra förnödenheter till de cyklondrabbade i Burma. På torsdagen lastades helikoptrar och Herculesplan av och försattes i beredskap i Thailand.

En företrädare för biståndsorganet USAID sade att alla möjligheter undersöks, bland annat att släppa ned förnödenheter från luften utan tillstånd från den burmesiska militärregimen.

Men den amerikanske försvarsministern Robert Gates sade att han inte kunde föreställa sig att USA kommer att gå in i Burma utan tillstånd från landets regering.

Vädjar till Kina

Att Burmas militärjunta har förhållit sig kallsinnig till de flesta erbjudanden om internationell hjälp har tvingat USA:s utrikesminister Condoleezza Rice att be Kina försöka använda sitt inflytande.

Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner har föreslagit att Burma ska tvingas acceptera internationellt bistånd.

Ky Luu, chef för USAID:s internationella katastrofbistånd, har upprepade gånger vägrat att säga om influget bistånd mot den burmesiska regeringens invändningar är laglig eller inte.

Officiellt uppger Burma att 23000 människor omkommit och ytterligare 43000 saknas. USA uppskattar att 100000 har omkommit.

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyis parti NDL uppmanade på fredagen militärjuntan att skjuta upp helgens folkomröstning om ny författning.

– Med den här situationen är det inte lämpligt att hålla en folkomröstning, sade NDL-talesmannen Nyan Win.

Militärregimen står fast vid att folkomröstningen ska genomföras på lördag på de flesta platser i landet. Undantag görs endast för de 47 distrikt som drabbats värst av cyklonen.

TT