Pensionerade poliser tog upp rånarjakt

– följde efter rånare i personbil

NYHETER

De två rånarna hade precis kommit ut med sitt byte från Swedbank i Malmö. De stoppade ner sina vapen och trodde att saken var klar. Då råkade de pensionerade poliserna gå förbi.

– Rån! ropade min gamle kollega. Rånarna gav sig iväg på mopeder och vi följde efter dem i personbil, berättar Sture Hofvenstam från Gävle.

Sture var på besök hos sin förre poliskollega Stefan Winqvist i Limhamn när händelsen inträffade. Mitt i lunchrusningen i måndags blev de i likhet med ett 30–tal personer vittne till rånet på Linnégatan.

Försvann på cykelväg

– Vi jagade rånarna i Stefans bil fram till villakvarteren i Limhamn.

Färden gick snabbt, Stefan körde medan Sture ringde ledningscentralen i Malmö och gav uppgifter om var rånarna befann sig.

Efter ett tag försvann rånarna in på en cykelväg och Sture och Stefan tappade spåret. När de fick syn på ena rånaren i en korsning sprang Sture ut. Då siktade rånaren på honom med pistol.

– Då blev jag rädd. Jag sprang tillbaka och Stefan backade bilen. Rånaren avlossade flera skott, men det verkade vara från en soft-airgun pistol.

”Väldigt tacksamma”

Efter en stund kom Malmöpolisen till undsättning.

– Poliserna var väldigt tacksamma när de grep rånarna. Hade inte vi jagat killarna så hade de hunnit byta om och lämna sina mopeder. Då hade det varit mycket svårare att hitta dem, säger Sture.

Under sin tid som polis har han sett många privatpersoner göra modiga insatser.

– Jag har sett många exempel på civilkurage. Men jag kan inte rekommendera alla att göra det här. Det kan hända farliga saker och omdömet kan svikta när man får ett adrenalinpåslag.

”Vi kände oss yngre”

Rånarna som var 16 och 24 år anhölls senare under kvällen. Sture var nöjd med samarbetet med sin gamle poliskollega.

– Visst kände vi oss lite yngre någon timme. Vi skickade sms och tackade varandra för en uppfriskande dag.