Josef Fritzl omhäktad i dag

Rättegången kommer att äga rum tidigast i höst

NYHETER

Josef Fritzl, 73, har börjat avslöja skakande detaljer kring tragedin på Ybbstrasse.

I dag beslutade domaren i St Pölten att skräckpappan ska fortsätta vara häktad.

Åklagaren begärde att Josef Fritzl omhäktas i väntan på att åtal väcks.

– Häktningsförhandlingen startade klockan 12.15 i dag. Domaren beslutade att Fritzl ska omhäktas, säger Gerhard Sedlacek, vid åklagarmyndigheten i St Pölten.

Stängda dörrar

Det har gått snart två veckor sedan skräckpappan greps och tragedin i källaren på Ybbstrasse avslöjades.

Inledningsvis vägrade Josef Fritzl tala med med polisen. Nu har han börjat avslöja skakande detaljer om källarfamiljens liv och övergreppen mot dem.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar på fängelset i St Pölten, där Fritzl hållits sedan gripandet den 26 april. Beslutet ger polisen rätt att hålla Fritzl häktad i ytterligare en månad.

Bevisläget

Fritzl har erkänt att han låste in sin dotter och höll henne fången i 24 år. Under tiden i fångenskap fick hon sju barn med sin pappa.

Polisen och åklagaren hoppas att omhäktningen ska ge dem tid att stärka bevisläget mot Fritzl ytterligare. Polisen arbetar bland annat med att kartlägga 73-åringens bekantskapskrets och höra människorna som levt nära tyrannen.

Tidigare i veckan hölls ett 90 minuter långt förhör med Fritzl. Frågorna handlade främst om 73-åringens bakgrund – polisen väntar medvetet med att ställa frågor om övergreppen tills utredningen är klar.

– Fritzl kommer att höras igen om två veckor. Både åklagaren och polisen kommer troligtvis att närvara, säger Gerhard Sedlacek till aftonbladet.se.

Psykiatrisk undersökning

Hans advokat Rudolf Mayer har antytt att han kommer att yrka på att Josef Fritzl är psykiskt sjuk. Enligt advokaten bör en psykiatrisk undersökning avgöra om Fritzl är mentalt stark nog för att ställas inför rätta, uppger Sky News.

– Han kommer att ställas inför rätta tidigast i höst, säger Gerhard Sedlacek.

Samtidigt som polisen håller förhör med Fritzl kämpar fortfarande 19-åriga Kerstin för sitt liv på sjukhuset i Amstetten. De andra i källarfamiljen håller på att lära känna varandra på en avskild avdelning.