Putin vägrar ge Medvedev pennan

- behåller presidentpennan han övertog från Jeltsin

NYHETER

När Boris Jeltsin lämnade presidentsposten gav han Vladimir Putin den symboliska presidentpennan. Men när Medvedev väntade på pennan vid maktskiftet valde Putin att behålla den själv.

Foto: IVAN SEKRETAREV
Presidentpennan används för att skriva under viktiga dokument – här har Putin en annan penna.

Att Putin lämnade Kreml med presidentpennan var bara ett av många tecken på att han vägrar släppa ifrån sig makten, uppger AP. Under den närmaste tiden fortsätter Putin också med många av sina uppdrag som president.

Så var det inte menat från början. Experter från Kreml menar att Putin hade tänkt att kliva åt sidan, men ändrade sig. En anledning kan ha varit att han fick ingripa under oroligheter i Kreml som hotade den politiska stabiliteten.

– I Ryssland, i vår kultur behöver vi en ledare. Med Putin är det ingen risk för politsk instabilitet, säger landets rikaste man, aluminiummagnaten Oleg Deripaska.

Tavlor av Putin hänger kvar

Putin som blivit mycket populär och är på toppen av sin karriär, hoppas att folket vill se honom göra comeback i valet 2012. I ett 45 minuter långt tal under torsdagen framhävde Putin hur han gjort Ryssland till ett helt nytt land.

Putins inflytande märks också genom att partimedlemmar har kvar hans porträtt i parlamentets kontor. Och Putin själv har sagt att han inte har något behov av att hänga upp något porträtt av Medvedev – som en traditionell gest av respekt.

Tavelproblemet drabbar även andra som jobbar inom regeringen. Många väntas lösa det genom att ha porträtt på båda ledarna.

Hjälten i nyhetssändningar

Putins inflytande kommer märkas ännu tydligare när Ryssland bildar ny regering. De flesta av Putins tidigare medarbetare väntas få behålla sina poster.

Ytterligare ett tecken på vem som har makten är hur Putin och Medvedev framställs i tv-kanalerna under Kremls kontroll. Medvedev får visserligen mycket sändningstid, men det är Putin som är hjälten under kvällsnyheterna, uppger AP.

ARTIKELN HANDLAR OM