Läsarnas hälsningar till Engla

Tusentals har mejlat om sin sorg och sympati

NYHETER

Ingen människas öde har berört så många läsare som Englas.

Att förlora sitt barn är den värsta mardröm en förälder kan tänka sig.

Redaktionen har dränkts i en flod av engagemang, förtvivlan, sorg och sympati.

Vi har samlat ett urval av alla tusentals mejl vi fått.

Att läsa dem lämnar ingen oberörd.

Tack alla läsare.

Sigge Ennart

redaktionschef aftonbladet.se.

”Lilla Engla, vila i frid”

Urban och Gunnel från Morgongåva

”Att Engla är en ängel det vet vi alla.”

Åsa

”Engla, nu är du en ängel,

Jag ber för dig och din familj.¥

Pi

”Engla! Tack för att mina barn fick chansen att träffa dig i livet. Ni var inte så gamla när ni träffades, men både Saga och Alexander kommer fortfarande ihåg dig och hur ni lekte hemma hos din mormor.

Vila i frid lilla vän! Det kommer att lysa många ljus här nere på jorden för din skull, så att du alltid ska känna dig välkommen ner! Du har nog din uppgift framför dig. Dem Gud älskar tar Han hem tidigt. Din familj kan vara stolta över dig. Du har berört en hel nation, visat oss att störst av allt är kärleken. Vi tänker på dig och din familj.”

Många kramar Saga, Alexander och Mia

”Man kan ej beskriva med ord ens hur hemskt det måste vara att förlora ett älskat barn på detta oerhört grymma och vidriga sätt. Tårarna forsar längst med kinderna när jag skriver och ser lilla Engla framför mig. Jag förstår inte hur en människa kan göra något sådant här mot ett litet barn. En oskyldig liten människa som inte gjort något ont. Jag tänker på familjen, vilken oerhörd saknad och sorg de genomgår nu och många år framöver. Den enda trösten jag kan ge Englas familj, är att hon säkert har det bra där hon är nu och att hon slipper lida mer och att ni så småningom kommer att återförenas. Det är jag säker på. Jag tänker på dig Engla och din familj.”

4-barns mamma från Skåne

”Du "Änglabarn"

Du har väckt kärleken i var & ens hjärtan

Älskade Lilla Engla!

Varför ?

Varför skulle detta hemska ofattbara hända

Det finns dock inga ord som kan förklara det skedda

Eller -

för oss att bakåt i tiden och tankarna vända

Inte heller de känslor av sorg saknad & förtvivlan

Jag -

Och de Dina i Dagen och Nuet känner

Ja, Lilla vän!

Du nu för alltid från oss är borta

Dina barna och levnadsår de blev alltför korta

Dock för mig en liten "tröst" - Innan våren blir till livets Höst

Nu

Du bor och är hos Gud - I Hans rika härlighet & ljus

Ett ljusets barn En liten Ängel

På Paradismark - I en kärleksfamn SÅ god Så stark

Ja, nu Du sova får i ro

I den bästa och tryggaste av världar ..

Där ingen ondska finns - Dit ingen ondska når ...!

Sov så sött, Lilla Engla!

Till uppståndelsens glädje - och morgon.

I denna stund

Tänker .. och Ber för Dig och Dina närmaste”

Yvonne L M /Gällivare

”Lilla, lilla Engla varför ska en liten tös som du flyga iväg och lämna denna jord så tidigt? Hur grym kan en människa vara att ta dig härifrån? Du hade hela livet framför dig.Jag och min dotter tände ett ljus för dig den 14 april för att hedra dig ljuset stod i fönstret i vårat vadagsrum. Mitt hjärta brister när jag tänker på dig och din familj som har förlorat dig. Min dotter som är 8 år har frågat mig gång på gång hur en människa kan vara så elaka och göra så hemskt mot ett litet barn och jag kan inte svara på dessa frågor för jag kan inte ge min dotter ett svar, världen kan vara grym ibland. Engla finns inte mer du har nog blivit en ängel vid namn Engla nu i stället. Ett ordspråk säger att tiden läker alla sår, men gör den det? Svar NEJ. Du kommer finnas i din familjs hjärta varenda minut,timme, dagar, nätter. Lilla Engla sov så gott!”
AnnaLena med dotter

”Lyssnade på radion när beskedet som inte fick komma kom... varje hårstrå på kroppen reste sig och jag började storgråta. Vilken elak värld! Så orättvist... kan man någonsin vara med om något värre, tror inte det! Fortsätt kämpa familjen och alla andra.”

Malin, Linköping

”Lilla, lilla vän, vem ville dig så illa? Vi blev så ledsna när vi hörde vad som hänt dig. Vad hade du gjort för ont på denna jord? Ingenting, du var bara på fel plats vid fel tillfälle. Vi kommer alltid att tänka på dig.”

Kram Annica m familj.

"Engla, vilket fint namn. Nu en ängel med vingar. Du var så söt. Jag hoppades verkligen att polisen skulle hitta dig i livet. Men så blev det inte. Du unga flicka med hela livet framför dig mister livet helt utan anledning. "Det var en slump". Jag hoppas du hade kul på fotbollsträningen innan. Och jag hoppas att du sover gott, Englabarn. Vila i frid.”

Varma hälsningar från Amanda, 17, Lidköping

Hej Carina! Jag har tänkt på dig och din familj sen jag träffade dig och dina 2 fina döttrar i Bojsen för nästan eksakt 6 år sen nu. Min största pojke Lauritz, cyklade och lekte med Engla då. Sen flyttade ni i kollektiv, nåt som jag alltid gärna viljat, men inte vågat. Du har gett mig styrka vid att visa din egen styrka och jag har många gångar funderat på vart du hade tagit vägen under åren. Jag är väldigt glad att du bor i Stjärnsund och har startat en kursgård, och jag hoppas att det går bra med verksamheten, för dig och familjen i övrigt. För det som har hänt Engla är så fruktansvärt, så man inte kan fatta det. Jag har gråtit många gångar när jag har läst i tidningen. Så jag kan inte ens förestilla mig hur du måste känna. Jag vet att hon sitter däruppe och försökar att krama om dig, och jag vet att allting har ett syfte, men jag kan inte förstå vad som kan vara så viktigt så att hon skulle tas ifrån er. Mina tankar är hos er alla! Jag skall även hälsa från mina barn, fast de inte kommer ihåg så mycket. De var ju bara 3 och 1 år gamla då. Du och familjen får alla kramar ni vill ha.”
Hälsningar från Lauritz, Gustav och Ditte

”Vill bara beklaga vi är så många i min vänkrets o familj ifrån Örebro, vi vill alla att ni ska veta att vi tror hela Sverige är med er i er sorg o saknad! Vad bra att de fann den skyldige o hoppas dom flesta mord fallen nu som blivit o uppklarade kommer bli uppklarade genom med detta nu. Men att en så sjuk människa hoppar på barn är så otäckt att man spyr, jag ska vara ärlig att jag har spytt varje gång jag sett dessa löpsedlar, jag har inte mått bra fast det inte är mitt barn det gäller.....lider med er mkt. Sköt om er så gott ni kan!”
Kramar Jonas Ernervik med familj o vännerna.

”Dig Engla önskar jag en plats bland alla goda änglar - och måtte Din mamma orka bära sin fruktansvärda sorg!”
Kram !! Christina

”Till er alla som sörjer Engla.
Jag faktiskt väntade länge med många andra och även starkt trodde att Engla skulle bli hittat levande. Men när det visade sig att faktiskt Engla var död, kände jag mig att änglarna har tagit Engla till himlen, änglarna hade hämtat sin lilla Engla hem. Det var en underlig och samtidigt väldigt konstigt känsla, även nu efteråt det känns allt ofattbart. Jag ville bara tala om hur det känns när ett barn är borta, och evigt borta. Det var hemskt att får veta om allting om Engla som var så ung liten flicka och behövdes genomgå så fruktansvärd ond handling. Jag sörjer fortvarande här hemma om denna hemska händelsen. Även jag inte känner familjen som blev drabbad. Jag är och sörjer med Englas familj fortfarande.”
Varm kram till er från Tarja, Göteborg.

”Har nyss varit på besök hos mina tre flickebarnbarn....tänker på ditt barn! Öppna ditt fönster och känn på den vind, känn på den vind som smeker din kind! Det är nog Engla!”
Gun

”Lilla Engla.
Det finns inga ord för vad man tänker och känner.
Sov i ro.”
Inga-Lill/Göte

”Har tre dotterdöttrar. En är tio år.En nio.En åtta. En sju. Tre underbara, oersättliga små människor. Jag älskar dem mer än de kan förstå. Jag har mist den mest underbara person som fanns i mitt liv när han inte ens hunnit bli 50 år. Min man, mina barns far.Ensam med två tonårsdöttrar. Det måste gå, och det gick. Nu är döttrarna vuxna och mammor till dessa fantasiska flickor. Ja, det finns en pojke också och han är precis lika betydelsefull.
Om något så fruktansvärt skulle hända någon av mina barnbarn? Nej, det skulle jag nog inte orka. Men min svärmor skrev efter att jag mist min man: "Gud belastar inte mer än vad man orkar. En arbetskamrat sade: "Du vet inte vad livet har i beredskap för Dig."
Jag känner verkligen med mamman. Att mista ett barn är nog värre än att mista sin man. En tröst kanske kan vara att det förhoppningsfulllt gick fort och att Engla nu är i en annan värld.”
En mormor

”Till Engla!!!!! Himlen har fått en till ängel! Tände ett ljus för dig i vårt fönster och det lyste så vackert. Mina tankar finns hos dig och din familj även om vi inte känner varandra. Sov gott och vila i frid lilla vän!!!”
Johanna S

”Jag tänker att du finns på ett fint ställe nu engla och har det bra, och tittar ner på din familj - jag står inte ut med att det skulle kunna vara på nåt annat sätt. men om du också bara fridfullt vilar så är det också bra för dig - det är bara vi som är kvar som vill att du ska fortfarande finnas någonstans för att mildra vår sorg något lite. jag träffade dig aldrig och ändå saknar jag dig och sörjer dig så mycket. Till din familj och dina vänner sänder jag all min medkänsla och önskar att dom ska lyckas finna någon tröst.”
Martina

”Jag och min fämilj tänker på dig sedan första dagen. I våra ögon och tankar Engla är en ängel,vi hoppas att det finns paradis för att Engla kunna njuta av livet igen.”
Vi saknar dig, Engla

”Tänker på dig lilla Engla, hoppas att du får ett fridfullt liv i de blå. Du har satt djupa spår och har berört hela svenska folket. Tänker på din familj. Att förlora något så kärt måste vara det svåraste som finns, men du får vaka över dem så blir det bra tillslut."
Vila i frid, du kommer alltid finnas i våra tankar kramar Rebecca

”Det finns inga ord som kan beskriva det ni går igenom. Men jag vill skicka miljoner kramar till er i familjen. Det ni går igenom är så fruktansvärt, ingen människa ska behöva göra det. Lilla Engla försvann alldeles för tidigt från denna jord, men jag tror att hon har det bra där hon är. E har bytts ut till ett Ä. Hon är en ängel som vakar över sin familj och hon kommer alltid att finnas kvar och vara med er. Jag kände inte Engla men jag förstår att hon var en underbar liten flicka och jag hoppas att ni på något sätt kan finna styrka och gå vidare. Tänker på er varje dag. Ert öde har berört mig så oerhört. Ta hand om varandra.”
Massor av kramar till er alla från Anna Valbäck med familj!

”Kære Engla.vi kender dig ikke, men du var en lysende stjerne, som alle andre børn.Vi forstår ikke at du skulle rives bort fra din familie og vi føler med dem.hvis dette havde været et brev ville det være vædet i tårer.Æret være dit minde.”
Gitte og Flemming, Danmark

”Lilla Engla. Ditt öde har berört våra hjärtan. Hela tiden hoppades vi att du skulle hittas i livet, men så blev det inte. När vi fick höra att du var död så grät vi och höll om varandra.
Varför måste ondskan få breda ut sig, kanske var det för att du lilla Engla skulle få sprida ett ljus av godhet mellan oss människor. All vår kärlek till dig lilla Englabarn och din familj.”
Familjen Morén/Brännström i Ludvika

”Lilla Engla! Vila i frid. Kram till Englas familj!”
Tina, 3-barnsmamma.

”Älskade lilla Engla. Sov Gott.”
Många kramar Britt-Marie

”Gud som haver barnen kär ser till mig som liten är vart jag mig i världen vänder,står min lycka i guds händer lyckan kommer,lyckan går den gud älskar lyckan får.Tänker på dig.”
Kramisar Antina Sjögren med familj

”Kära lilla Engla.
Du kommer alltid finnas kvar i våra hjärtan.
Jag tror du kan se ner på oss från din himmel,
Och att du har det bra. Vi skickar många tankar.
Till din familj."
Anna-Karin med familj.

”Till Carina! Jag känner så oerhört starkt med dig i din sorg. Har själv förlorat en liten kille under andra omständigheter än detta. Blev tagen och rörd av dina öppna brev i media. Att vakna varje morgon och gråta, att inte höra fåglar kvittra, att knappt kunna andas för att det gör så oerhört ont och saknaden är ohanterbar. Ens själ känns trasig och man önskar man kunde få följa med sitt barn in i det sista för livets mening är borta. Att kämpa mot en nattsvart sorg som fyller alla rum och bära en saknad som tar andan ur en. Att leta svar, att be till Gud, förbanna, fråga, skrika och försöka hålla sig upprätt. Att tro att man kommer att gå sönder, att leva i en mardröm och känna det som om något kommer att brista. Det är sorgen efter ett älskat barn. En sorg man mot alla odds lär sig bära, hantera och förlikas med. Många varma famnar, någon som håller om Dig när sorgen gör mest ont är en skänk från ovan. Att känna den största renaste kärleken till ett barn fylla alla rum, att balansera detta rena, vackra mot allt det svarta, hemska, outhärdliga. En vacker dag kommer du att se solen skina igen, höra fåglar kvittra. Engla kommer att fylla dig med styrka och mod. Ingen har berört oss alla så starkt som Engla. För oss är hon en saknad liten tös och hon fyller våra hjärtan med empati, kärlek, ödmjukhet. Hon inger hopp och bygger broar, visar att mänsklighet och den genuina värmen finns kvar ännu trots orättvisor och det brott hon utsattes för. Hon får okända människor att mötas, att känna och sträcka ut en hand till varandra. Engla är gudomlig och i våra hjärtan kommer hon alltid att ha en plats. Ni har berört oss djupt och genom ditt mod skänker du styrka till andra. Vill ge dig en varm kram från en mamma till en annan. Kämpa på Carina, du är en Gudomlig Mamma till ett Gudomligt barn det kan inte ens döden ändra på.” Vårat varma deltagande, vi tänker på er!!
Varma kramar från Nadja med familj.

”Jag skulle vilja säga så mycket, men det finns inga ord. Jag bara känner.”
Ritva

"Sänder en sista hälsning till Engla."
Ullacarin o Jan
Jönköing

”Jag bor långt ifrån er men kan ändå känna er smärta så tydligt. Jag kan falla i gråt och tänka på er och er sorg. Mina tvillingflickor på 9 år pratar ofta om er och vi hoppas att ni kan känna vår totala omsorg till er och andra drabbade.Vi tänder ett ljus för er också.”
Ullis G

”Jag tänker på dig Engla varje dag. Och du kommer att finnas med mig i mina tankar."
Vila i frid Engla.”
Kent Forsmark Larsson

"Sov gott, lilla Engla."
Monica.

”Vi tänker på er och eran situation och sorg. Våra 3 barn som är 13, 11 och 8 år och bor i Holland är väldigt ledsna och kan inte förstå hur något som det här kan hända. Försök och kämpa för att klara det här för Englas skull.”
Många kramar Sara

”Att drabbas på detta sätt som ni i denna familjen har blivit, är något som ingen i sin fantasi bara kan förstå... Och ÄNDÅ....så sprider ni så mycket värme, känner jag.
Helt otroligt...att ni orkar..... I er finns mycken kärlek och värme.... Det finns mycket hemskt man läser i nyheter dagligen, men inget....på mycket länge har rört mitt hjärta såsom ER Engla. Allt gott och mycket värme önskar jag er.”
[email protected]

”Sov gott Du fina lilla tjej. Tyvär blev ditt liv för kort i denna värld. Ofattbart att något sådant kan hända. Sänder alla våra tankar till din familj och till dig Engla om förhoppningar om en bättre värld. Vi vet att du kommer lysa upp vår himmel som den finaste stjärna.”
Kram Pernilla m Fam Frösön

”Längtan heter min arvedel
slottet i saknadens dalar.
Sakta ett underligt strängaspel
tonar igenom dess salar.
Somrarna blekna och solar går ner,
timmarna varda mig tunga,
rosorna dofta i vissna kvarter,
minnena viska och sjunga.
Klinga, du klagande strängaspel,
sällskap i drömmande salar!
Längtan heter min arvedel,
slottet i saknadens dalar.”
Hanna tänker på er.

”Flyg lilla vän, flyg bortom fantasin, i de mjukaste molnen, bland de vitaste duvorna, på en vind av himmelsk kärlek. Flyg var inte rädd, spill ingen tid, fäll inga tårar, ditt hjärta är rent, din själ är fri, fortsätt din resa vänta ej på mig, ovanför universum kommer du att klättra, bortom all tid och rum. Flyg lilla vän dit endast änglar sjunger, flyg iväg, din tid är inne, finn ljuset, ditt minne lever. Lämna denna vår ensamma värld, fly från sorg och smärta och flyg igen."
Karlbo, Carina Eriksson

”Ännu en ängel har fått sina vingar alldeles för tidigt och farit vidare till en plats där vi alla kommer mötas igen en gång. Det är i alla fall vad jag tror och hoppas. Engla älskade barn, vaka över dina nära och kära från ditt eget lilla moln. Styrkekramar till din familj och dig Engla. Där du är...alltid i våra minnen.”
Tarja Torikka m familj, Hölö

"Engla, trots att jag aldrig mött dig finns du här. Min kärlek till mina egna barn är evig, men på något vis har du med ditt väna leende och lugna blick gett ytterligare djup till den kärleken. Du finns på en bättre plats nu och vet säkert hur mycket din mamma och pappa älskar dig!
Mamma, pappa, syskon; jag kan aldrig veta hur ni känner, men jag kan försöka förstå... Orden räcker inte till, men jag vill att ni ska veta att jag tänker på er varje dag!
Sov i frid, Engla!
Lev i ljuset av Englas kärlek, mamma, pappa och syskon!”
Carina Nilsson i Bomsjö, Åsele, Västerbotten

”Du har en plats bland alla änglar och i våra hjärtan. Jag hoppas och ber för att du har det bra nu. Vila i frid.”
Fanny

”Engla, Engla. Liten på jorden. Engla, Engla. Jag skänker kärlek med orden. Lilla Engla, Jag tänker på dig. Du var ju bara en oskyldig tjej.”
Kära Hälsningar Viktor Pettersson, 14 år.

”Lilla Engla. Du berör oss alla. En tröst är att Du blir en ljusbärare. Vet du Engla att andra barn känner så mycket för dig? Man ordnar tyst minut och andra saker. Barn är också rädda!” Kramar till dig lilla Engla."
Mormor Siv

”Ett annat rum
Döden betyder ingenting.
Jag har bara dragit mig tillbaka till ett annat rum
Jag - är jag och du är du
Allt vi var för varandra, det är vi fortfarande.
Nämn mig vid mitt vanliga namn, tala till mig på samma sätt som du alltid brukade, ändra inte ditt tonfall.
Håll sorgen borta ifrån din röst, skratta tillsammans med mig som vi alltid brukade, skratta åt vardagens små ting.
Var med mig, lev med mig, tänk på mig, be för mig. Låt mitt namn fortsätta att vara en del av din vardag. Livet betyder det samma, ingenting har skett som förändrar det. Livet går vidare, därför att det måste gå vidare. Döden är ju ändå bara ett tillfälligt avbrott i vår gemenskap, så varför, skulle ni sluta tänka på mig för att ni inte längre kan se mig. Jag väntar på dig alldeles i närheten.
Denna dikt är så fin tycker jag, tänker på Englas familj. Det är svårt att förstå.”
Mvh Elisabet

”Jag önskar innest inne att Anders inte hade kommit och åkt den vägen lördagen den 5 April. Jag önskar att han inte hade sett dig. Jag tycker det är så oerhört tragiskt att du, stackars Engla råkade i hans klor! Engla, Vila i Frid! Och jag att din familj kan få sörja i fred.”
Malin

”Jag bor i Hörby och blev ledsen när Engla försvann för vi i Hörby hade Helen som också fick samma öde som Enlga. Jag hoppas att ni får ett bra liv trots allt.”
Hälsningar Pia

”Ni finns i våra hjärtan!
Det går inte en dag utan att vi tänker på er lillA Engla!!!
Hon är ju så fin, vi hoppades in i det sista att hon skulle hittas levande, men tyvärr...blev inte fallet så. Vi har två ljus fönstret som vi tänder på kvällen och så tänker vi på Engla, vilket vackert namn dessutom!!! Våra tankar går även till er familj, hoppas ni får kraft att orka leva vidare!!!”
Kramar Familjen Hellgren i Linköping

”Vi tänker på dig och hoppas att det finns många änglar som tar hand om Engla. Har själv en son och förstår hur fruktansvärt du måste må, Englas egen lilla mamma. Önskar att det fanns något vi kunde hjälpa dig med, det enda vi kan göra är att tänka på er och känna med er...”
Gith och Rasmus, Helsingborg

”Till Engla.
Skydde Gud vår kära lilla att hon aldrig gör sig illa och hennes goda änglar små skyddande vid henne gå. Uppå livets svåra stig fridens ängel följer dig.”
Barbro

”Ingenting värre kan nu hända. Att mista ett barn i sjukdom är förfärligt och att mista ett barn på detta sätt kan bara föda bittra tankar. Jag är i vanligt fall inte hatisk men i sådana situationer som ni nu är i skulle jag inte orka uthärda några bra tankar om denna besinningslösa man som kan utföra sådana gärningar. Jag är mor och mormor och tänker på er mycket ofta. Tårarna kommer då man tänker på detta fruktansvärda. Hoppas ni kan få ett bra liv ändå..............men hur kommer man igenom en sådan händelse..........ofattbar.”
Kramar till er från Ruth

”Tänker så mycket på er.....något så oerhört hemskt har hänt... Min son finns uppe på ett moln...Han kommer att ta hand om Engla...dom sitter på ett mjukt moln och dinglar med fötterna och busar.”
I

”Du är för all tid en ängel, när jag tittar mot himlen vet jag att du tittar på oss och att i skugga av dina vingar nogån ska vara beskyddad, du ska vara med oss och vi med dig, deta är oviktig att vi kan inte se varandra , det räcker att vi har den hög känsla av närheten.Hälsning från en mamma och hennes son från Falun. Man blir bara så ledsen, det hade aldrig behövt hända. Många kramar till hennes familj.”
Siv

”Vi är en familj från Bromölla, som tänder ett ljus framför bilden av Engla varje kväll.”
Vila i frid

”Ni finns i våras hjärtan
Vila i frid lilla söta, rara, fina ängel Engla. Ni Finns i hela svenska folkets hjärta.”
Marysol en mamma med sin lilla familj i Oxelösund

”I Min Faders Trädgård
I min Faders trädgård
Bor det tusen änglar
De vakar över dig
De vakar över mig
De håller dig intill sig,
Så ömt när du är rädd
De vakar övar dig om natten.
I min Faders trädgård
Bor det tusen fåglar
De sjunger dig en sång
De sjunger mig en sång
De håller dig intill sig,
Så ömt när du är rädd
De sjunger dig till sömns om natten.
I min Faders trädgård
Bor en liten Engla
Hon strålar emot dig
Hon strålar emot mig
Hon håller dig i ljuset,
Så ömt när du är rädd
Hon strålar ljus och frid om natten.”
Lena Palmkvist

”Lilla Engla! Himlen har fått sin vackraste stjärna,sin finaste ängel,sitt starkaste ljus! Du berörde otroligt många människor och ditt ljus kommer fortsätta lysa. Du kommer aldrig bli glömd! Vila i frid Engla!”
Kram. Anna i Göteborg.