Fick för dålig lön – nobbar vården

Maria tjänar mer på att sälja brädor än att vårda sjuka

Foto: Foto: BJÖRN WANHATALO
Bytte bransch Maria Jumlin hoppas på att komma tillbaka till vården någon gång. ”Jag vill verkligen jobba som sjuksköterska”, säger hon. Men först vill hon att ingångslönen för sjuksköterskor ska hamna på 23 000 kronor.
NYHETER

Maria Jumlin, nyutbildad sjuksköterska, fick jobb direkt efter utbildningen.

Men lönen hon erbjöds var en besvikelse.

Nu nobbar hon sjukhuset för brädgården – och tusenlappar mer i lön.

Maria Jumlin, 25, blir färdig sjuksköterska till sommaren. Hon blev mycket glad när hon fick sommarjobb på samma onkologavdelning på Umeå universitetssjukhus där hon vikarierat som undersköterska under utbildningen.

Men när hon fick höra vad hon skulle få i lön, 18 400 kronor, blev hon besviken.

1 000 kronor mer

– Jag visste när jag började på utbildningen att sjuksköterskor inte tjänar så bra. Hade min ambition varit att bli rik hade jag valt ett annat yrke. Men såhär dåligt får det faktiskt inte vara, säger Maria.

Hon tackade nej till sköterskejobbet. Nu ska hon i stället jobba på ett byggvaruhus i sommar.

Där är grundlönen ungefär densamma. Men skillnaden i ob-tillägg (ersättning för obekväm arbetstid) gör att det lönar sig betydligt bättre att sälja brädor än att vårda cancersjuka.

Exakt hur stor löneskillnaden blir vet hon inte än, men hon räknar med åtminstone en tusenlapp mer i lönekuvertet.

Måste upp ordentligt

Maria hoppas på en rejäl höjning av sjuksköterskornas löner. Med tre års högskolestudier och ett stort medicinskt ansvar vore 23 000 kronor i månaden en rimlig ingångslön, tycker hon.

– Det kanske låter mycket, men eftersom löneutvecklingen är sämre i offentlig sektor måste ingångslönerna upp ordentligt.

Maria hoppas komma tillbaka till sjukvården så småningom. Hon ångrar inte att hon utbildat sig till sjuksköterska.

– Jag vill verkligen jobba som sjuksköterska, det har varit en dröm länge. Men jag vill inte bidra till ett system där arbetsgivarna utnyttjar att sjuksköterskor är snälla och brinner för sina jobb.