Dödssiffran stiger i Burma

Den första hjälptransporten via landsväg har nått fram

NYHETER

Dödsiffran stiger i katastrofdrabbade Burma och behovet av hjälptransporter är stort.

FN-organet har ställt in sina hjälpflygningar men den första hjälptransporten via landsväg har nu nått landet och Röda Korset utökar sina hjälpsändningar.

Burmas statliga nyhetsmedier sänkte på lördagen siffran för saknade efter cyklonen. Men samtidigt steg dödssiffran.

Tv-kanalen MRTV rapporterade att 23335 människor omkommit och 1403 skadats medan 37019 fortfarande saknas.

Många uppskattar dock dödssiffran till att bli betydligt högre. En militär i södra Burma har sagt till AFP att uppskattningsvis 80000 människor har omkommit enbart i Labutta-området, det mest omtalade och troligen värst drabbade av cyklonen.

”Upp till 100 000”

USA:s främsta diplomat i landet har sagt att det totala antalet döda kan vara över 100000.

FN-tjänstemän befarar att antalet döda kan växa om inte de många som nu är nödställda snabbt nås av hjälp.

FN:s första hjälptransporter via landsväg har nått fram till Burma.

I leverensen fanns 20 ton materiel, bland annat tält och presenningar.

Hjälp sitter fast

– Vi hoppas att det ska kunna öppna en korridor för mer internationell hjälp till de cyklondrabbade, säger Raymon Hall, som arbetar för FN:s flyktingorgan i grannlandet Thailand.

Men många andra hjälpinsatser sitter fast.

En sändning högenergikex åt 95000 nödställda satt fortfarande fast på Rangoons flygplats på lördagen, sade en talesman för World Food Programme i Bangkok.

– Den har ännu inte lämnats ut till oss, men vi arbetar dygnet runt för att få ut den, sade talsmannen Marcus Prior.

Ytterligare två plan med mat, tält och sjukvårdsutrustning ska landa i Rangoon under lördagen, sade Prior.

FN-Organet ställde i fredags kväll in hjälpflygningarna med motiveringen att militärjuntan infört oacceptabla restriktioner.

Röda Korsets insatser utökas

Hittills har tre plan med 14 ton nödhjälp från Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen anlänt till Yangon och ytterligare sju på väg.

Frakten består främst av presenningar, vattendunkar och myggnät. Vid Röda Korsets huvudkontor i Yangon arbetar frivilliga med att packa och lasta flaskor med rent dricksvatten, kläder och hushållsartiklar, skriver Röda Korset i ett pressmeddelande.

Över 80 000 av de drabbade har biståtts av Myanmars Röda Kors.

Vägrar hjälpa via juntan

Frankrikes utrikesminister sa till den franska tidningen Le Figaro att Frankrike inte kommer att skicka direktbistånd till juntan i Burma utan kommer i stället att via hjälporganisationer hjälpa offren för cyklonen.

– Vi kommer att använda våra kanaler, vilket troligen är bättre än att släppa ned mat, sade utrikesministern Bernard Kouchner till Le Figaro.

Kouchner sade i fredags att ett franskt hangarfartyg, lastat med 1500 ton humanitärt biståndsmateriel till cyklonoffren, var på väg mot Burma och väntas anlända på torsdag.

Helikopter enda sättet

– Hjälpen kommer att distribueras direkt till de behövande med små båtar eller helikoptrar och personal från fartyget eller franska oberoende hjälporganisationer som redan finns där, sade Kouchner.

Många överlevande från cyklonen kan endast nås med helikopter. De riskerar en dryg vecka efter katastrofen allvarliga hälsoproblem. Omkring 1,5 miljoner människor riskerar allt från sjukdomar till ormbett, säger hjälporganisationer.