Burmas militärer samlar rikedomar

NYHETER

En ny huvudstad, lyxiga bröllop, palatsliknande villor. Burmas härskande generaler verkar inte skämmas för att de är spendersamma – inom sin egen krets.

Men efter cyklonen har ytterst lite av deras resurser satts in för att rädda de 1,5 miljoner landsmän som blivit utan mat, vatten och husrum. Bara 24 miljoner kronor har juntan utlovat i hjälp. Utlandet har lovat satsa uppemot 600 miljoner kronor.

Enligt politiska bedömare har generalerna fickorna proppfulla med inkomsterna från olja, gas, tropiskt virke och ädelstenar.

– De är skamligt rika. Tillhör man makteliten i militären så är det lätt att bli rik, förklarar den burmesiske analytikern Aung Naing Oo, nu bosatt i Thailand.

– De har monopol på timmerkontrakt, ris – allt som kan säljas utomlands.

Opium

Burma – nu officiellt kallat Myanmar – var en gång världens största risexportör. Den platsen intar nu Thailand. Burma tillhör inte ens de tio främsta.

Däremot är Burma världens näst största producent av opium.

En halvofficiell tidning i Burma rapporterade i april att landet tjänade 2,7 miljarder dollar på gasexport 2007, en 80-procentig ökning från året innan eftersom fler källor började utvinnas.

Sean Turnell, expert på Burmas ekonomi vid Macquarie-universitetet i Australien, bedömer att generalerna har motsvarande 24 miljarder kronor i utländsk valutareserv.

– Den ökar med 150 miljoner dollar per månad. Det verkar som om bara den högsta toppen i regimen har tillgång till denna reserv, säger han till AFP.

Låg BNP

– Väldigt mycket tyder på att många inte har någon aning om att landet samlar ihop så mycket – inte ens inom juntan.

Efter 45 års militärmakt är Burma officiellt ett av världens fattigaste länder. BNP per person ligger långt under grannländerna Kambodja, Laos och Bangladesh.

Juntan lägger enligt FN bara ut 0,3 procent av BNP på hälsovård och 1,3 procent på utbildning.

EU och USA skärpte sina ekonomiska sanktioner mot Burma efter förra årets straffoperation mot munkarnas demonstrationer. Men Indien, Kina och Thailand fortsätter att vara storkunder.

John Virgoe, Sydostasienansvarig på tankesmedjan International Crisis Group, säger att bara smulor av rikedomarna faller ner på de 50 miljoner invånarna.

Tvångsarbete

– Vanliga människor har mest lidit på grund av de satsningar som gjorts. De har satts i tvångsarbete och tvångsförflyttats.

I slutet av 2006 lades en video från juntaledaren Than Shwes dotters bröllop ut på internet. Hon var draperad i pärlor och ädelstenar. Det fick burmesernas blod att koka. Det burmesiska nyhetsmagasinet Irrawaddy, som publiceras i Thailand, bedömde värdet på bröllopsgåvorna till 300 miljoner kronor.

Mer tros ha satsats på bygget av den nya huvudstaden i ett område kallat Naypyidaw – kungarnas boning. Den lilla staden Pyinmana har sett eleganta hus uppföras intill deras blygsamma trähus mitt i djungeln. Burmeserna hävdar att Than Shwe har varnats av astrologer för att han skulle störtas om han inte flyttade huvudstaden.