Minister greps – antastade flera kvinnor

”Han var inte helt nykter”

1 av 2 | Foto: OSKAR KULANDER
Här satt kazaken Efter en blöt utekväll fick Kazakstans biträdandehandelsminister tillbringa natten i en kal cell på polishuset iställetför i ett ombonat hotellrum. Böterna på 2 000 kronor motsvarar mer än en normal månadslön i Kazakstan.
NYHETER

Kazakstans biträdande handelsminister Ablezov Karybay gjorde Stockholm i helgen.

På femton timmar hann han med att antasta tre kvinnor och bli dömd till dagsböter för ofredande.

– Han var väl inte helt nykter när han betedde sig olämpligt, säger Torgny Wallström vid Norrmalmpolisen.

Ablezov Karybay, 47, biträdande industri- och handelsminister i Kazakstan, var i Stockholm i helgen. På hotellet i centrala Stockholm där han hade hyrt rum antastade han flera kvinnor.

– Han klämde dem på brösten och hotellpersonalen fick tillkalla vakter, säger en uppgiftslämnare.

Tre kvinnor kränktes

Tre kvinnor, 20, 29 och 47 år gamla, blev utsatta för ministerns ovälkomna uppvaktning. Vakterna höll fast honom tills polis kom och grep honom för sexuellt ofredande.

Det blev ingen hotellvistelse för ministern. I stället fick han tillbringa natten i arresten på Norrmalms polisstation. I går morse anhöll jouråklagaren honom, men strax efter lunchtid i går ändrade jouråklagaren brottsrubriceringen till ofredande. Ministern erkände ofredandet och valde att godkänna ett strafföreläggande så att han kunde lämna sin cell.

– Han blev frigiven klockan 13.53 och han har fått deponera böter på 30 gånger 50 kronor i dagsböter samt 500 kronor till brottsofferfonden, summa summarum 2 000 kronor, säger kriminalinspektör Torgny Wallström.

UD kontaktat

Var han nykter?

– Det här har inträffat under påverkan av alkoholhaltiga drycker. Det blev nog lite för mycket av den varan och det satte ner hans omdöme, säger Torgny Wallström.

Svenska utrikesdepartementet kontaktades av polisen, men då ministern inte var i Sverige på något officiellt uppdrag är det inget ärende för UD

Aftonbladet har förgäves sökt biträdande industri- och handelsminister Ablezov Karybay. På hotellet verkade han ha checkat ut.

”Inte kvar”

– Checka ut och checka ut – han är i varje fall inte kvar här längre, låter en anställd hälsa.

Kazakstan saknar diplomatisk representation i Sverige. Marat Yessenbayev vid ambassaden i Oslo känner inte till händelsen.

– Någon sådan minister känner jag inte till, vi har så många vice ministrar i Kazakstan, säger Marat Yessenbayev.

Ablezov Karybay utsågs till biträdande industri- och handelsminister i Kazakstan den 14 december förra året.