Valjakkala gripen i norra Finland

Hade varit försvunnen i knappt ett dygn när han greps

NYHETER

Juha Valjakkala har gripits i norra Finland, skriver Hufvudstadsbladet.

Trippelmördaren hade varit försvunnen i knappt ett dygn när han greps.

Juha Valjakkala, som numera heter Nikita Fouganthine, befann sig inte i sin bostad i närheten av Helsingfors när myndigheterna gjorde en kontroll i går kväll.

Fängelse

Trippelmördaren, som var villkorligt frigiven, efterlystes av polisen och kunde under söndagen gripas i norra Finland.

Enligt Jussi Huhtela, kommissarie vid Helsingforspolisens kommunikationscentral, greps Valjakkala i närheten av Laanila nära Enare i norra Finland. En polispatrull blev intresserad av bilen Valjakkala körde.

– Han försökte fly och köra ifrån polisen. Vi följde efter och efter ungefär 30 kilometer stannade han och gav upp, säger Huhtela.

Han uppger att han inte vet vad som fick polisen intresserad av bilen, men den kan ha varit anmäld stulen.

TT: Vad händer med Valjakkala nu?

– Han får stanna hos polisen över natten, och överlämnas till fängelsemyndigheterna i morgon (måndag), svarar Huhtela.

I förlängningen är det nu möjligt att Nikita Fouganthine får fortsätta att avtjäna sitt straff i fängelse, säger Marietta Kaijalainen, chef för finländska Brottspåföljdsverkets södra region, till TT.

– Om han inte har något gott skäl för att han varit borta från hemmet förs han nog tillbaka till fängelset så att vi kan fortsätta arbeta med rehabilitering, säger hon.

Övervakad frihet

Fouganthine släpptes ur fängelset i februari till en så kallad ”övervakad frihet”, vilket innebär en begränsad rörelsefrihet och förbud att använda rusmedel, skriver Hufvudstadsbladet.

Juha Valjakkala dömdes för trippelmordet i Åmsele 1989 och avtjänar straffet i Finland. Han har försökt rymma vid ett flertal tillfällen.

FAKTA

Valjakkalas tidigare rymningar:

Juha Valjakkala har en lång serie av försök till eller fullbordade rymningar bakom sig.

Efter morden i Åmsele förberedde Valjakkala 1988–89 minst två rymningsförsök från häktet i Umeå. Flickvänner försöker smuggla in vapen till honom men stoppas.

1990 försökte han i december rymma från fängelset i Riihimäki. Valjakkala och en medfånge skulle med hopknutna lakan försöka ta sig över den nio meter höga fängelsemuren, men greps innan de hann börja klättra ner.

I april 1994 rymde Juha Valjakkala från Riihimäkifängelset med en fängelselärare som gisslan. Han greps efter några timmar, och gisslan var oskadd.

I april 1997 tog Valjakkala och en medfånge sig ut på taket till Kakola-fängelset i Åbo, men vågade inte hoppa ner. De greps av fängelsevakterna.

I maj 2002 rymde Valjakkala från fängelset i Joensuu i östra Finland tillsammans med dåvarande hustrun. Med hjälp av stulna bilar tog de sig till Sverige, men greps efter två dagar i Långträsk utanför Piteå.

Valjakkala rymde också i november 2006 från öppna anstalten Konnunsuo, men greps några dagar senare i Helsingfors.

Den 10 maj 2008 upptäcks att Juha Valjakkala har avvikit från sin bostad under sin övervakade frihet på prov. Han blir efterlyst och söks nu av polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM