Juha har flytt – är efterlyst

Frigavs på prov – nu vet polisen inte var han är

NYHETER

Trippelmördaren Juha Valjakkala har efterlysts i Finland.

Han är frigiven på prov men finns inte i sin bostad.

Polisen vet inte var han är, skriver Hufvudstadsbladet.

Enligt polisen har Juha Valjakkala, som numera heter Nikita Fouganthine, därmed brutit mot villkoren för frigivningen, skriver Hufvudstadsbladet.

Kontrollerades i går

Myndigheterna gjorde en kontroll i Fouganthines bostad sent i går kväll, och då befann han sig inte i sin lägenhet.

Polisen hittade den bevakningstelefon han fått i bostaden.

Anders Sjöberg, kriminalinspektör vid enheten för internationellt polissamarbete (Ipo) på svenska rikskriminalpolisen, säger att enheten varit i kontakt med finländsk polis i ärendet.

– De kommer att höra av sig till oss om de behöver någon hjälp, säger Sjöberg till TT.

Dömd för Åmselemorden

Juha Valjakkala dömdes 1989 i Sverige för trippelmordet i Åmsele, men avtjänade sedan straffet i Finland. Han har försökt rymma tidigare – senast 2006, då han togs fast efter några dagar.

En fånge som är frigiven på prov är tekniskt sett fortfarande fånge, och villkoren för Fouganthines frigivning är mycket stränga, skriver Hufvudstadsbladet.

FAKTA

Valjakkalas tidigare rymningar:

Juha Valjakkala har en lång serie av försök till eller fullbordade rymningar bakom sig.

Efter morden i Åmsele förberedde Valjakkala 1988–89 minst två rymningsförsök från häktet i Umeå. Flickvänner försöker smuggla in vapen till honom men stoppas.

1990 försökte han i december rymma från fängelset i Riihimäki. Valjakkala och en medfånge skulle med hopknutna lakan försöka ta sig över den nio meter höga fängelsemuren, men greps innan de hann börja klättra ner.

I april 1994 rymde Juha Valjakkala från Riihimäkifängelset med en fängelselärare som gisslan. Han greps efter några timmar, och gisslan var oskadd.

I april 1997 tog Valjakkala och en medfånge sig ut på taket till Kakola-fängelset i Åbo, men vågade inte hoppa ner. De greps av fängelsevakterna.

I maj 2002 rymde Valjakkala från fängelset i Joensuu i östra Finland tillsammans med dåvarande hustrun. Med hjälp av stulna bilar tog de sig till Sverige, men greps efter två dagar i Långträsk utanför Piteå.

Valjakkala rymde också i november 2006 från öppna anstalten Konnunsuo, men greps några dagar senare i Helsingfors.

Den 10 maj 2008 upptäcks att Juha Valjakkala har avvikit från sin bostad under sin övervakade frihet på prov. Han blir efterlyst och söks nu av polisen.

Valjakkala och juridiken

Förr kunde bara Finlands president benåda livstidsfångar. Sedan 2006 kan fångar även söka benådning hos hovrätten i Helsingfors. Valjakkala sökte benådning hos presidenten flera gånger, men fick alltid nej, senast i oktober 2007.

Men i december i fjol beslutade hovrätten – efter bedömning om fången är benägen att begå grova brott mot liv, hälsa eller frihet – att Valjakkala ska få villkorlig frigivning från den 1 juli i år. Den exakta motiveringen är hemligstämplad.

Brottspåföljdsverket kan överklaga hovrättens beslut till högsta domstolen (vilket inte gjordes med Valjakkala) och beslutar också om övervakad frigivning på prov. I februari i år släpptes Valjakkala ut på övervakad frigivning på prov.

I övervakad frihet på prov övervakas fången med teknik. Fången förbinder sig vid att avstå alkohol och narkotika och att måste ha kontakt med myndigheterna. Frigivningen återtas om fången inte följer villkoren eller begår brott.