EU-vänner vann – men utan majoritet

NYHETER

EU-vännerna tycks ha vunnit valet i Serbien – men långt ifrån fått en regeringsduglig majoritet.

Parlamentsvalet på söndagen gällde i stort sett ett ja eller nej till EU efter traumat att ha förlorat provinsen Kosovo.

President Boris Tadics EU-vänliga allians tycks ha fått 39 procent av rösterna mot 28,6 procent för nationalisterna under Tomislav Nikolic, uppgav den oberoende valövervakaren Cesid sent på kvällen. Trenden bekräftades av valkommissionen och de två ledande partiernas bedömare.

Håller prognosen så får Tadic 103 av parlamentets 250 mandat. Men Nikolics SRS kan eventuellt bilda en majoritet ihop med likasinnade som tillsammans fick 48,4 procent av rösterna. Allt enligt preliminära bedömningar innan den officiella rösträkningen var klar.

Valdeltagandet uppskattades till 60,7 procent.

Valet anses vara det viktigaste sedan demokratiska krafter i oktober 2000 störtade president Slobodan Milosevic, och det formades till en kraftmätning mellan nationalistiska intressen och de som vill närma sig EU. Unionen har irriterat många serber genom sin välvilja mot Kosovo, som utropade sig självständigt den 17 februari.

Krav på EU

Nikolic hade i vallokalen lovat sätta punkt för Serbiens integration i EU om inte Serbiens överhöghet över Kosovo erkänns.

– Europeiska unionen får själv besluta om den vill att Serbien ingår i den eller inte. Vi vill gå med i EU, men Serbien är en enad stat inom de gränser som har erkänts genom dess medlemskap i FN, sade han.

SRS har i flera år varit det starkaste partiet i Belgradparlamentet och hoppas kunna styra tillsammans med den avgående premiärministern Vojislav Kostunicas parti DSS (Demokratiska partiet).

– Jag hoppas att vi kan bilda regering under nästa vecka. Nu kan jag säga öppet att vi vill bilda regering tillsammans med DSS, sade Nikolic under valdagen.

Även i Kosovo

Också president Tadic uttalade sig segersäkert i vallokalen:

– Jag är helt övertygad om att Serbiens folk ska rösta för sin framtid inom Europa och bidra till att skydda våra legitima intressen i Kosovo, sade han.

Serbien visade sitt underkännande av Kosovos självständighet genom att låta även serberna där delta i valet, trots FN:s och Kosovoregeringens motstånd. I Mitrovica, den etniskt delade stad i norra Kosovo där oroligheter flera gånger flammat upp, rådde en trotsig stämning då serbbefolkningen gick till valurnorna.

Förutom valet av de 250 parlamentsledamöterna var det även val till kommunfullmäktige.

TT