Vårdare kniv- dödad av pojke

1 av 3 | Foto: Daniel söderberg/photomedia.se
Den gripne pojken förs skadad till sjukhus – där han övervakas av polis.
NYHETER

En kvinnlig vårdare knivskars till döds på ett behandlingshem i Malmö på söndagskvällen.

En tonårig pojke är gripen

– Det är en kvinna som har knivskurits till döds. Våra patruller är på plats för att underrätta anhöriga, säger Hans Nilsson, länsvakthavande vid Skånepolisen till aftonbladet.se.

Kvinnan ska ha attackerats av en av tonårig pojke som bodde på behandlingshemmet.

– Han är gripen misstänkt för mord alternativt dråp, säger Hans Nilsson.

Orsaken oklar

Vad som utlöst attacken är oklart, men kvinnan var inte ensam på behandlingshemmet – som vårdar pojkar och unga män som placerats där enligt socialtjänstlagen eller lagen om vård av unga (LVU). Målgruppen är pojkar mellan 14 och 21 år som begått sexuella övergrepp.

”Inga vittnen”

– Där är flera som jobbar ikväll, men det är oklart om de funnits direkta vittnen till händelsen, säger Hans Nilsson.

Enligt sydsvenskan.se fanns inga vittnen till händelsen, och bara ett fåtal personer ska ha befunnits sig på hemmet ikväll, på grund av en utflykt. Tidningen skriver också att larmet ska ha ringts in av personalen.

Knivskar också sig själv

I samband med knivskärningen ska pojken även ha skurit sig själv, han har förts till Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Enligt Hans Nilsson opereras han ikväll. Han är enligt sjukhuset svårt skadad, men inte livshotande.

Institutionschefen på behandlingshemmet berättar för TT att personalen och de åtta intagna på ungdomshemmet chockats svårt av knivdådet.

”Full panik”

– Det är full panik. Det är hemskt, värre kan det inte bli, säger han

En krisgrupp, en så kallad posomgrupp, har ringts in för att ta hand om de chockade. Ungdomshemmet som drivs av Statens institutionsstyrelse (SIS) har spärrats av. Verksamheten har flyttats till en lokal i närområdet.

Ewa Persson Göransson, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse (Sis), nåddes av beskedet sent på söndagskvällen.

– Det är en fruktansvärt tragisk händelse. Nu gör vi allt för att få fram information om vad som har hänt. Vi skaffar också fram stöd till kvinnans familj, personalen och de pojkar som finns kvar på boendet, säger hon till TT via presschefen Cecilia Sandahl.

Texten uppdateras.