EU-vänner utropade sig till segrare

NYHETER

Belgrad (TT-Reuter)EU-vännerna vann valet i Serbien – men är långt ifrån säkra på att kunna leda landet.

Det står klart efter att söndagens valresultat blivit känt.

Den allians av pro-europeiska partier som vann parlamentsvalet utmanades nämligen direkt av de regerings-sugna nationalisterna.

Oberoende valövervakare uppgav att president Boris Tadics EU-vänliga allians, ledda av Demokratiska partiet, fått 39 procent av rösterna mot 29 procent för nationalisterna (radikalerna) under Tomislav Nikolic.

Söndagens val gällde i stort sett ett ja eller nej till EU efter traumat som förlusten av provinsen Kosovo innebar.

Demokraterna firade på gatorna och deras ledare president Boris Tadic sade:

– Serberna har utan tvekan bekräftat en tydlig europeisk väg. Det är en stor seger, men det är inte över än. Jag vill att vi ska medvetna om att om att vi bör bilda regering så snabbt som möjligt.

Men han sade dock under kvällen:

– Den regering vi ska bilda kommer inte att erkänna Kosovo.

Kamp om makten

Nationalistledaren Tomislav Nikolic ifrågasatte Tadics segervissa uttalanden.

– Det finns klara möjligheter till en koalition som inte innefattar Demokratiska partiet, sade Nikolic.

Han anklagade presidenten för ett ”allvarligt brott mot författningen” genom sitt sätt att utesluta att de nationalistiska partierna bildar en koalition.

Valet anses vara det viktigaste sedan demokratiska krafter i oktober 2000 störtade president Slobodan Milosevic. Det blev en kraftmätning mellan nationalistiska intressen och de som vill närma sig EU. Unionen har irriterat många serber genom sin välvilja mot Kosovo, som utropade sig självständigt den 17 februari.

Nikolic har lovat att sätta punkt för Serbiens integration i EU om inte Serbiens överhöghet över Kosovo erkänns.

Serbien visade sitt underkännande av Kosovos självständighet genom att låta även serberna där delta i valet, trots FN:s och Kosovoregeringens motstånd.

Bildt positiv

Utrikesminister Carl Bildt gratulerade Tadic och hans valallians till ett mycket starkt valresultat och en ”moralisk seger”, i en kommentar på sin blogg.

”Det ser ut som om framför allt parlamentsvalet i Serbien har gått väsentligt bättre för de reform- och Europa-orienterade partierna än vad det fanns anledning att befara och vad opinionsundersökningarna hade pekat mot”, skriver Bildt.

Men han konstaterar också att resultatet inte ger något entydigt svar på vilken regering som kan bildas. Det finns ingen klar majoritet för någon sida, enligt de preliminära siffrorna.

En taleskvinna för EU:s höge representant i utrikes- och säkerhetspolitik, Javier Solana, var mer oreserverad.

”Väljarna i Serbien har givit de pro-europeiska partierna en klar seger. Vi ser fram emot att samarbeta med en regering formad utifrån detta mandat”, sade taleskvinnan.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM