”Hon var så omtyckt”

Personalen vid vårdhemmet chockade

NYHETER

Personal och intagna på behandlingshemmet var i chock i natt.

Efter fisketuren fick de beskedet om 44-åringens död.

– Det är full panik, säger institutionschefen Bengt Hansson.

Det var en person ur personalen som hittade den knivskurna 44-åringen.

Enligt uppgift till Aftonbladet var alla förutom två ur personalen och två pojkar på fisketur när över-fallet skedde.

När de kom tillbaka till behandlingshemmet fick de det ofattbara beskedet.

”Alla är chockade”

– Alla är väldigt chockade och ledsna. Hon var väldigt omtyckt. En av dem som verkligen brydde sig, säger en person som Aftonbladet talat med.

Sent i går kväll rådde kaos på Tunagården.

Bengt Hansson, institutionschef, sa till TT att personalen och de åtta intagna på ungdomshemmet chockats svårt av knivdådet.

– Det är full panik. Det är hemskt, värre kan det inte bli, sa han.

En krisgrupp tog i natt hand om de chockade barnen och personalen.

Spärrats av

Ungdomshemmet, som drivs av Statens institutionsstyrelse, har spärrats av och verksamheten har tillfälligt flyttats till en annan lokal.

Behandlingshemmet vårdar pojkar mellan 14 och 21 år som begått sexuella övergrepp och vårdas enligt LVU, lagen om vård av unga.

En del av dem är dömda till vård av domstol, andra är placerade där av socialtjänsten.

Nio vårdplatser

Hemmet har nio vårdplatser och har under ett tvåårigt forskningsprojekt utarbetat en behandlingsmodell för unga som begått sexuella övergrepp.

Behandlingen består bland annat av terapi, övning i sociala kontakter, undervisning och aktiviteter som dykning, motorcross och klättring.

Har mobbats

Förhoppningen är att pojkarna ska lära sig att sätta gränser och lita på andra. I en rapport om behandlingshemmet från Statens institutionsstyrelse, Sis, framgår det att de flesta pojkar som vårdas på hemmet har blivit mobbade.

De har ett stort behov av närhet samtidigt som de är rädda för nära relationer.

Ewa Persson Göransson, generaldirektör för Sis nåddes av nyheten om knivdramat sent på kvällen.

”Tragisk händelse”

– Det är en fruktansvärt tragisk händelse. Nu gör vi allt för att få fram information om vad som har hänt. Vi skaffar också fram stöd till kvinnans familj, personalen och de pojkar som finns kvar på boendet, säger hon till TT via presschefen Cecilia Sandahl.

FAKTA

Tidigare attacker på vårdare

Dödsfall

Oktober 2006

En 53-årig sjukskötare knivhuggs till döds på rättspsykiatriska kliniken i Jönköping. Den 38-årige patienten tryckte på ringklockan vid entrédörren och när vårdaren öppnade högg han vårdaren två gånger i sidan.

Mars 2004

En 24-årig man tog sig in på ett utredningshem i Mårdaklev i Svenljunga och högg ihjäl en 16-årig flicka med kniv. När den 33-åriga vårdaren och småbarnsmamma försökte hjälpa flickan blev hon också mördad.

Skadade

November 2007: En 24-årig patient på Ytterö behandlingshem i Farsta knivhugger en vårdare i magen. Vårdaren skadas allvarligt.

Januari 2007: En kvinnlig vårdare misshandlas svårt av en 30-årig manlig psykpatient på en låst avdelning på Uller-åkers sjukhus i Uppsala.

November 2004: Tre vårdare på ett gruppboende i Gamla Uppsala skjuts ned av en man i 40-årsåldern med kolsyrepistol. De får lindriga skador.

Januari 2001: En 38-årig psyksjuk man knivhugger två kvinnliga vårdare på ett gruppboende i Malmö. De skadas allvarligt.