Befälhavare ville mörka skandal

NYHETER

Den högste chefen för förbandet Amf 1 i Vaxholm försökte mörka händelsen där värnpliktiga sköt granatgevär nakna.

Övningsledaren blev uppmanad att förstöra en film med skjutningen, uppger Dagens Nyheter.

När filmen spreds genom SVT:s Uppdrag granskning i maj 2006 väckte den stor uppmärksamhet. Den visade en grupp värnpliktiga från amfibieförbandet Amf 1 som sköt granatgevär endast iförda hjälm och filmen satte fingret på ett bristande säkerhetstänkande inom förbandet.

Uppmanades att förstöra filmen

Men om den dåvarande chefen för Amf 1 hade fått bestämma hade filmen aldrig sett offentlighetens ljus. Enligt Dagens Nyheter uppmanade han den ansvarige övningsledaren att förstöra filmen under ett samtal de båda hade efter händelsen. Han ska också ha struntat i att rapportera skjutningen som ett arbetsmiljötillbud, enligt tidningen som granskat så kallade avvikelserapporter från Amf 1.

Överste Christer Olofsson som gjorde försvarets egen utredning av händelsen var mycket kritisk mot att förbandsledningen inte omedelbart tog itu med det som inträffat.

Åtalad

Den före detta chefen står för närvarande åtalad för arbetsmiljöbrott i samband med stridsbåtolyckan vid Sollenkroka, en dryg vecka efter nakenskjutningen, där två värnpliktiga omkom. Domen faller den 27 maj.

TT