”Jag får inte lämna bilen”

Röda Korsets danska generalsekreterare i Burma

Foto: ANDERS lADEKARL
Det enda skydd de har Tolv personer har trängt sig in under vad som kan antas vara byggnadsrester av flätade palmblad.
NYHETER

Krångel med myndigheterna.

Svåra förhållanden och dålig framkomlighet.

Aftonbladet.se har intervjuat Röda Korsets danska generalsekreterare Anders Ladekarl – som befinner sig mitt i katastrofens Burma.

– Det är en av de svåraste hjälpoperationer jag varit med om, skriver han.

Foto: RÖDA KORSET

Via internet-communityn Facebook – som inte är stängd av diktaturen i Burma – har Aftonbladet.se kunnat intervjua Anders Ladekarl, som kom till landet i fredags för att delta i det besvärliga hjälparbetet.

– Här finns stor skepsis mot utlänningar, som gör det svårt att få in nödhjälpsexperter i området. Utlänningar har mycket begränsad rörelsefrihet, och området vi ska hjälpa har MYCKET dålig framkomlighet, skriver han, men betonar samtidigt:

– Det görs dock framsteg hela tiden.

”Får inte lämna bilen”

Hjälparbetet kantas också av ständiga förhandlingar med myndigheterna.

– Ett exempel på de här processerna är att jag fått tillstånd att följa med under distributionerna av nödhjälp, men att jag inte får lämna bilen under färden. Argumentet är att det skapar för mycket uppståndelse, vilket jag också upplevt, men som jag naturligtvis inte ser som ett problem, skriver Ladekarl.

Och samtidigt som Röda Korset når framsteg i sitt arbete finns det också risk för fel.

– Det hoppas jag att folk som ger bidrag förstår och accepterar – det enda alternativet är att ge upp. Och det är inget alternativ för mig, skriver han.

FAKTA

SMS ur Anders Ladekarls blogg

Inkomna i kronologisk ordning fredag 9 maj:

”Undersökningsteamet kommer hem från deltat. Har massor av bilder. Tårarna får rinna fritt. Döda barn med krossade huvuden. En mor som ligger död med fem barn. Två små flickor som ligger döda i toppen av en palm. Hård knut i magen. Bilderna är för starka. Blir aldrig offentliggjorda. Men det är därför vi är här, och måste vara här”.

”Alla hus i området har blåst bort. Skolan är fylld med offer. Tio familjer i varje klassrum. Skolbänkarna tar för stor plats. Barnen pekar på magen. De vill ha mat. Ingen hjälp är framme. Många håller hand. Jag är deras hopp. Stort ansvar bara lite jag kan göra. I morgon kommer Röda Korset här med hjälp.

”Råda Kors-huset är fyllt av förnödelser. Drickvatten, plastpresseningar, kläder och proteinkex. Frivilliga lastar bilar. Hjälpen är på väg”.

Så kan du hjälpa de drabbade:

Röda korset , PG: 900 800-4. Märk talongen ”Burma”. Rädda barnen , PG 902003-3, märk talongen "Burma", FN-förbundet , PG: 90 00 79-5. Märk talongen "Burma". SMS:a ordet Burma till 72900 går också bra, skänker 50 kr. Läkare utan gränser , PG: 90 06 03-2, Bankgiro: 900-6032, SMS:a ordet LÄKARE till 72990 (50 kr). Diakonia PG 90 33 04-4. Unicef PG 90 20 01 – 7, BG 902 – 0017. Märk talongen "Burma". Svenska kyrkan PG: 900 122-3 Märk talongen ”Burma”. Plan PG: 900 731-1 BG: 900 - 7311