”Jag lovar att prata mer ideologi”

Mona Sahlin chattade med läsarna.

NYHETER

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin svarade på läsarnas frågor om bland annat jobbpolitiken. Läs hela chatten här.

Kristian Wallin säger: Hejsan Mona.. Jag har en fråga angående regeringen osv... Hur kommer ni socialdemokrater göra så att ni får tillbaka makten över Sverige? Och kommer ni även göra så att det va som förut innan moderaterna tog över?? mvh Kristian Wallin

Mona Sahlin säger: Hej Kristian. Vi ska försöka visa att rättvisa fortfarande är det bästa för att få fram de nya jobben. Väljarna gav oss en hemläxa. Den gör vi nu. En del kan vi ändra tillbaka, som a-kassan. Men företagen de säljer ut som Apoteken är borta. Innan valet ska alla veta konkret vad vi vill och kan göra.

Nathalie säger: Är aktiv i kommunalpolitiken för S. Vad är den viktigaste frågan vi skall driva inför valet?

Mona Sahlin säger: En av de viktigaste frågorna kommer att vara rätten till utbildning för vuxna annars blir det svårt att få de nya jobben. Nu dras det bara ner på Komvux till exempel. Och stoppa utförsäljningar av vård är också viktigt.

säger: Hur ska ni utjämna klyftorna? Vilket är erat främsta medel för att få mindre klyftor mellan rika och fattiga?

Mona Sahlin säger: Vi skulle aldrig ha sänkt skatten för de rika som regeringen har gjort. Inte heller försämrat a-kassan som gjort det svårare för de fattiga.

armin säger: Hej! Jag läser just nu JING SP på Erikdahlbergsgymnasiet i jönköping. JING står för Jönköpings internationella näringslivsutbildning. Vilka arbeten ska man satsa på i framtiden. Vart kommer arbeten krävas? MVH

Mona Sahlin säger: All utbildning lönar sig. Svårt för mig att svara på vilka jobb just du ska satsa på, men miljöteknikjobb kommer absolut att växa.

Maria säger: Hej Mona! Stödjer du syrrornas strejk, ja eller nej?

Mona Sahlin säger: Jag stödjer alla kvinnor som kämpar för att få bättre löner.

Daniel säger: Finns det några planer att underlätta för folk som vill jobba i de angränsande nordiska länderna?

Mona Sahlin säger: Vi har ju redan en helt öppen arbetsmarknad mellan de nordiska länderna. Möjligen behöver en del skattefrågor lösas, det tror jag regeringen också jobbar på.

säger: Vad ska ni göra med bensinpriset/skatten om ni får makten?

Mona Sahlin säger: Vi lovar inte att sänka skatten på bensin. Det är viktigare att kunna älska bilen men hata bensinen. Effektivare motorer gör att man inte använder så mycket bensin. Det är viktigare att slåss för.

Sigrid säger: Vad tycker du om den nya gymnasieskolreformen som den nya regeringen har lagt förslag på?

Mona Sahlin säger: Mycket är bra. Men dåligt är att det inte blir möjligt för alla att söka vidare på högskolan. Och att de minskar komvux så mycket.

Robert säger: Hur ställer du dig inför giftasrätt även för homosexuella???

Mona Sahlin säger: Självklart för.

Bästa sättet? säger: Hej! Tycker du är jättebra som står upp för dina frågor. Undrar hur du ser på saken med jobb åt alla? De som inte klarar att jobba kommer de att jagas till varje pris som med dagens regering? De som vill men inte får jobb vad skall ni göra för dem? De som kan jobba men inte vill?

Mona Sahlin säger: Vi vill inte jaga arbetslösa med till exempel sänkt a-kassa. Arbetslösa behöver få mer hjälp med att få bättre kompetens och utbildning. Men a-kassan är inget man ska leva på hela livet.

Melinda säger: Hej Mona, det absolut viktigaste inom politiken verkar vara helt bortglömt i dagens debatt: skillnaden mellan ideologierna, de grundläggande inställningarna. Varför pratas det inte mer om detta trots att detta är så otroligt viktigt? Folk verkar ju inte förstå varför ett borgarparti aldrig kan vara "det nya arbetarpartiet".

Mona Sahlin säger: Håller med. Höger och vänster är inte borta i politiken. Jag lovar att prata mycket mer ideologi.

Lundabo säger: Vad har du som göran persson saknade för att vinna nästkommande val?

Mona Sahlin säger: Jag vill inte jämföras med Göran, den stora skillnaden är att jag är kvinna.

Ponor77 säger: Hur kan du tro att höjda skatter skall leda till ett bättre samhälle?

Mona Sahlin säger: Sverige ska ta ut så mycket skatt som behövs för en bra välfärd, varken mer eller mindre. Man ska betala efter förmåga och få tillbaka efter behov. Sänkta skatter hjälper väl inte heller?

charlas säger: Vad ska ni göra åt denna hysteriska massflykt ifrån facket? Man har ju inte råd att betala dessa hutlösa avgifter tycker jag.

Mona Sahlin säger: Om vi vinner valet reparerar vi a-kassan. Sedan måste facket jobba ännu mer för att motivera medlemskap bland de unga tex.

Queeena säger: Kommer ni skrota den SÅKALLADE jobbgarantin? Den utesluter mer än den absorberar!

Mona Sahlin säger: Ja. Det är bara en garanti om lägre ersättning. Vi vill garantera praktik, utbildning och jobb.

uno säger: Varför inte skrota LAS?

Mona Sahlin säger: Nej, det behövs en stark arbetsrätt. Men det är bra att fack och arbetsgivare förhandlar nu för att se om den behöver moderniseras.

LSE säger: Vad tycker du om valet i Serbien och hur ser du på att Sverige erkännt ett ensidigt självständighets förklaring av Kosovo?

Mona Sahlin säger: Det var jätteroligt att Tadic vann valet. Han är en modern demokrat. Kosovo behövde ett erkännande, men det är viktigt att Serbien också får möjlighet att bli medlem i EU.

Kaj säger: Kommer ni (socialdemokraterna, vänsterpartiet samt miljöpartiet) skapa en egen allians inför nästa val?

Mona Sahlin säger: I dag är vi en samlad opposition som vill se en ny regering. Inför nästa val måste vi vara betydligt mer samordnade än inför förra valet. Exakt hur får vi se...

Johan och Jonas säger: Är det rätt att göra en hel generation kriminella genom att förbjuda piratnedladdning?

Mona Sahlin säger: Också den unga generation som skriver musik och texter behöver få betalt för sitt jobb. Krävs smarta lösningar av branchen i stället.

Christopher säger: Hej, Jag är småföretagare och kämpar på. Vilka är enligt Dig de fem enskilt viktigaste åtgärderna för att förbättra situationen för oss småföretagare samt att attrahera nya?

Mona Sahlin säger: Riskkapital, utbildad arbetskraft, trygghetssystem för er, möjlighet att starta om efter en konkurs, enklare regler.

Abbas säger: Är du med om att skära ner i militären tänk om Sverige hotas av ett annat land ????

Mona Sahlin säger: Klart att Sverige ska ha ett försvar. Men också försvaret måste moderniseras och effektiviseras. Det stora hotet i dag är nog klimatkrisen. Jag hinner med en fråga till.

Sven eriksson säger: Tänker ni på oss 65+ till nästa val, ni glömde oss vid förra valet.

Mona Sahlin säger: Det var nog många vi glömde vid förra valet. Pensionärer behöver bättre ekonomi och kunna lita på vården och omsorgen. Jag glömmer inte er.