Polisen: Vi tror att vi hittat dem

Paret i sjön kan vara saknade Sölve och Irene

1 av 3
FÖRSVUNNEN Irene Saldert, 58.
NYHETER

VOMB. Förra våren sökte polisen efter det försvunna paret Sölve Svensson, 64, och Irene Saldert, 58, i den lilla Bysjön.

I går hittades två kroppar i Häljasjön, 400 meter längre söderut.

– De låg och flöt en bra bit ut i vattnet, säger Mats Hägg på länskriminalen.

Det var privatpersoner som i går kväll larmade polisen i Lund om att de hittat människokroppar i Häljasjön vid Vomb, inte långt från Veberöd. Enligt uppgift höll de på att lägga ut ryssjor när de upptäckte kropparna.

Försvann förra året

– Det är en man och en kvinna som legat länge i vattnet, säger kommissarie Mats Hägg.

– Vi har all anledning att tro att det är det försvunna paret från Hovs hallar.

Sölve Svensson och Irene Saldert har varit försvunna sedan i januari i fjol och polisen har hela tiden varit övertygad om att de mördats.

En person åtalades för dubbelmordet, men frikändes.

– Den dagen vi hittar kropparna kommer förundersökningen mot honom att återupptas, har spaningsledare Tommy Lindén tidigare sagt.

Han informerades i natt om fynden i Häljasjön.

Polisen vet att den misstänkte var vid Bysjön dagen efter parets försvinnande och att han hade tillgång till en båt. Hans mobiltelefon lokaliserades till platsen.

Använde miniubåt

– Vi tyckte det var konstigt att han hade varit där. Därför letade i vi sjön, sa Tommy Lindén.

Polisen använde dykare, likhundar och en miniubåt i sökandet.

Men nu tyder allt på att polisen sökte i fel sjö och att det är Svensson och Saldert som påträffats i Häljasjön, bara 400 meter från Bysjön.

Stränderna runt den 22 meter djupa sjön spärrades av i går kväll och polisens tekniker säkrade spår och fotograferade kropparna.

Kropparna tas upp

I dag får polisen hjälp av kustbevakningens dykare att ta upp kropparna.

– Så snart de är bärgade kommer vi att inleda identifieringen, säger Mats Hägg.

Det var sent i natt oklart om polisen agerat mot den man som tidigare var misstänkt för dubbelmordet.

FAKTA

Borta över ett år

11 januari 2007: Sölve Svensson, 64, och Irene Saldert, 58, försvinner från sitt hem vid Hovs hallar på Bjärehalvön i Skåne.

16 februari 2007: Irene Salderts son anmäler sin mamma försvunnen.

7 mars 2007: En 21-årig man häktas, misstänkt för inblandning i parets försvinnande. Han misstänks också för att ha sålt Sölve Svenssons bil.

18 mars 2007: Dykare letar efter parets kroppar i Bysjön i Vomb, 10 mil från deras hem, efter uppgifter om att 21-åringen varit vid sjön dagen efter parets försvinnande. Inga kroppar hittas.

30 juli 2007: Rättegång mot 21-åringen. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för dubbelmord. 21-åringen erkänner att han stulit Sölve Svenssons kontokort, sålt hans bil och tagit ett banklån i hans namn. Blod från paret har hittats i bilen.

21 augusti 2007: Polisen finkammar stora delar av Bjärehalvön i jakt efter parets kroppar – utan resultat.

10 september 2007: Helsingborgs tingsrätt friar 21-åringen för mordet eftersom man inte vet om paret mördats. Han döms för urkundsförfalskning och försök till bedrägeri till ett års fängelse.