Misstänks ha stulit två bilar under flykten

”Vi får fundera över hur vi ska gå vidare”

NYHETER

Juha Valjakkala misstänks ha stulit två bilar under den senaste flykten, skriver Hufvudstadsbladet.

Dessutom misstänks trippelmördaren för vårdslöshet i trafik och olovlig körning – en hundägare ska ha fått kasta sig undan bilen som Valjakkala flydde i.

– Vi får fundera över hur vi ska gå vidare, säger Marjatta Kaijalainen vid finska Brottspåföljdsverket till aftonbladet.se.

Foto: POLISEN
Polisens efterlysningsbild på Juha Valjakkala från 2006.

I förrgår kväll upptäckte de finska myndigheterna att Åmselemördaren Juha Valjakkala, som numera heter Nikita Fouganthine, inte befann sig i sin bostad.

Den bevakningstelefon han fått var kvarlämnad i hemmet.

”Tänka över”

Nikita Fouganthine, som var frigiven på prov, efterlystes av finsk polis och kunde på söndagskvällen gripas i norra Finland efter att ha varit efterlyst i knappt ett dygn.

Nu misstänker polisen att han gjort sig skyldig till två bilstölder, samt grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning, skriver Hufvudstadsbladet.

Nikita Fouganthine är för närvarande frihetsberövad och kommer att föras tillbaka till fängelset, uppger Marjatta Kaijalainen.

– Vi får tänka över om vi ska dra in hans övervakade frihet, säger hon.

Alla livstidsfångar som benådas i Finland blir villkorligt frigivna under de tre första åren i frihet, uppger Kaijalainen.

Enligt ett beslut i Helsingfors hovrätt skall Nikita Fouganthine benådas den första juli. Det är i nuläget oklart om det beslutet kommer att omprövas.

Unikt fall

Fallet med Nikita Fouganthine är unikt, dels därför att alla de över hundra fångar som släppts i övervakad frihet skött sig, dels därför att det är första gången en livstidsfånge misskött sig innan benådningen verkställts, säger Kaijalainen till Hufvudstadsbladet.

Är det ett misslyckande från er sida att en person i övervakad frihet misstänks för en ny serie brott?

– Vi måste ta ställning till tyngden av de brott han misstänks för och hans motiv till dem, och vad han gjort i övrigt, samt ta ställning till hans beteende under hela fängelsevistelsen och tiden i övervakad frihet, säger Kaijalainen till aftonbladet.se.

– Det handlar om en helhet, skulle jag säga.

FAKTA

Valjakkalas tidigare rymningar:

Juha Valjakkala har en lång serie av försök till eller fullbordade rymningar bakom sig.

Efter morden i Åmsele förberedde Valjakkala 1988–89 minst två rymningsförsök från häktet i Umeå. Flickvänner försöker smuggla in vapen till honom men stoppas.

1990 försökte han i december rymma från fängelset i Riihimäki. Valjakkala och en medfånge skulle med hopknutna lakan försöka ta sig över den nio meter höga fängelsemuren, men greps innan de hann börja klättra ner.

I april 1994 rymde Juha Valjakkala från Riihimäkifängelset med en fängelselärare som gisslan. Han greps efter några timmar, och gisslan var oskadd.

I april 1997 tog Valjakkala och en medfånge sig ut på taket till Kakola-fängelset i Åbo, men vågade inte hoppa ner. De greps av fängelsevakterna.

I maj 2002 rymde Valjakkala från fängelset i Joensuu i östra Finland tillsammans med dåvarande hustrun. Med hjälp av stulna bilar tog de sig till Sverige, men greps efter två dagar i Långträsk utanför Piteå.

Valjakkala rymde också i november 2006 från öppna anstalten Konnunsuo, men greps några dagar senare i Helsingfors.

Den 10 maj 2008 upptäcks att Juha Valjakkala har avvikit från sin bostad under sin övervakade frihet på prov. Han blir efterlyst och söks nu av polisen.

TT