”Inte möjligt nå kraven”

Sjuksköterskorna tror inte själva på uppställda målen om högre lön

NYHETER

Sjuksköterskorna kommer inte att få den lön de kräver.

Det medger såväl medlemmarna som Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

– Det kommer inte att stå 1 700 kronor i det centrala avtalet, säger Eklund till aftonbladet.se.

Mitt under brinnande strejk samlas förbundet till en förkortad kongress i Stockholm. I eftermiddag diskuteras konflikten. Kampviljan är god.

– Det blåser en stark vårvind genom den svenska vården som ska blåsa bort den unkna lönediskrimineringen, sa Anna-Karin Eklund i sitt tal inför drygt 190 fackliga ombud från hela landet.

– Det är dags för en vårstädning.

Men den vårstädning som Vårdförbundet vill se genom sina krav på bland annat en lägsta lön på 22 000 kronor och 1 700 kronor mer per medlem både i år och nästa år, den kommer inte att ske.

Tydlig markering

– Det här handlar om långsiktighet och då är 1 700 kronor en tydlig markering från vår sida att det här behöver vi få till på något vis, säger Eklund till aftonbladet.se.

– Det kommer inte att stå det i det centrala avtalet, men det är ett mål under varje år här. Det här är en förhandling och då behöver vi också jämka oss.

Inte heller ombuden tror på full pott.

– Att få igenom kraven fullt ut är inte möjligt, men vi vill nå så långt vi kan, säger Lena Lundström, röntgensjuksköterska från Kalmar.

– Arbetsgivarna har inte varit så positivt inställda, men jag hoppas att de i alla fall ska ge oss några av våra krav, säger Helena Johansson, sjuksköterska från Strömstad.

Hänger på sjuksköterskorna

Tina Javidi från Västerås är mer positiv. Hur det går beror helt och hållet på sjuksköterskorna själva.

– Det som avgör är hur vi agerar. Antingen ger vi upp eller så står vi fast och fortsätter. Vi är felavlönade och det är dags att få igenom våra krav.

I morgon ska Vårdförbundet träffa medlarna igen. Ordförande Anna-Karin Eklund tror inte på en snabb lösning.

– Vi har inte fått någon signal från arbetsgivarna i Sveriges kommuner och landsting om att de är villiga att göra något mer än de redan gjort.