– Vi tar inga mesiga bud

Vårdstrejken utökas i dag

Foto: sanna sjösvärd
”Orimliga löner” Anna Wallberg, Linda Edman och Klara Milton stänger i dag dörrarna till avdelning 27 på Södersjukhuset och går ut i strejk med 6 000 andra sjuksköterskor i Stockholm.
NYHETER

Tre veckors strejk men inget avtal i sikte. Nu utvidgas sjuksköterskestrejken igen.

– Jag hoppas verkligen att de inte säger ja till något mesigt bud, säger sjuksköterskan Anna Wallberg.

I dag klockan 12 stänger hon avdelning 27 på SÖS.

Rummen gapar tomma på Södersjukhusets avdelning 27. Patienterna har skickats iväg till andra ställen. I dag klockan 12 går sköterskorna här på hematologen ut i strejk.

Aftonbladet träffade en av dem, Anna Wallberg, två dagar innan strejken bröt ut i april. Då var hon och hennes kollegor inte uttagna i strejk, men hoppades bli det.

Fem års yrkeserfarenhet

Det var inte rimligt att de tjänade mindre än undersköterskorna på samma avdelning, tyckte de. Eller att elektrikerna på samma sjukhus hade flera tusen mer i lön.

– Visst vet man att sjuksköterskor inte tjänar så bra. Men det är skillnad på dåliga löner och oacceptabla löner, säger Linda Edman, som efter tre års högskolestudier och fem år i yrket har en lön på 19 300 kronor.

Nya samtal i morgon

I dag samlas Vårdförbundets 200 ombud till kongress. Det var de som stoppade det förra avtalsbudet efter att förbundsstyrelsen sagt ja.

Men något nytt avtalsbud lär ombuden inte att få ta ställning till. Inte förrän i morgon ska medlarna träffa Vårdförbundet och arbetsgivarna i SKL för nya samtal.

FAKTA

Sjuksköterskestrejken går i dag in på sin 23:e dag. Klockan 12 utvidgas strejken i Stockholm. Då kommer cirka 6 000 personer att vara uttagna i strejk.

Samtidigt håller Vårdförbundet sin ordinarie kongress. I morgon ska medlarna träffa fack och arbetsgivare för nya samtal. Om inget avtal har träffats den 20 maj utvidgas strejken igen.