Vädret försvårar hjälparbete i Kina

Dödstalet steg under tisdagen till 12 000

NYHETER

Räddningsarbetet i Kina försvårades av regn samtidigt som dödstalet på tisdagen steg till över 12 000.

– Teamen har svårt att nå de drabbade områdena, säger Carl Nauclér, Asienchef för Röda Korset, till TT.

Människor som sitter fast bland raserade hus, övertäckta döda kroppar och söndersmulade hus. Bilderna från jordbävningens Kina vittnade om en enorm katastrof och ett hjälparbete i uppförsbacke.

Jordbävningen i måndags med magnituden 7,9 var den värsta på tre årtionden i Kina och under tisdagen fortsatte siffrorna över drabbade att strömma in.

Carl Nauclér, svensk Asienchef för Internationella Röda Korsfederationen i Peking, hänvisade på tisdagskvällen kinesisk tid till de senaste officiella siffrorna: 12 000 döda, 30 000 skadade och 9 400 begravda under rasmassor – levande eller döda. Talen kommer att stiga ytterligare, bedömde han.

Svårt arbete

Som ett bevis för det omöjliga i att nu fastställa siffror uppgav myndigheterna i staden Mianyang i den värst drabbade provinsen Sichuan att drygt 3 600 människor hade omkommit och drygt 18 600 begravts under rasmassor bara där. Fortfarande har få rapporter kommit från länet Wenchuan och dess 100 000 invånare, som är svåra att nå på grund av förstörda vägar. Omkring 1 300 räddningsarbetare nådde dock länet på tisdagen, ett dygn efter jordbävningen. Senare uppgav nyhetsbyrån Nya Kina att minst 500 människor hade bekräftats döda i länet.

Nauclér bekräftar bilden av ett svårt räddningsarbete.

– Tyvärr är vädret så pass dåligt att teamen har svårt att nå de drabbade områdena, säger han till TT på tisdagskvällen lokal tid.

Tio miljoner hus

En katastrofgrupp från Röda Korset anlände till Chengdu på kvällen efter en dag i buss – flygplatsen i Chengdu är fortfarande stängd.

Uppskattningsvis tio miljoner hus är förstörda. Behovet av tält är därför stort.

– Vårt katastrofförråd i Chengdu är nu tömt på både filtar och tält. På flera ställen i Kina finns liknande förråd och de har vi nu mobiliserat mot Sichuan, säger Nauclér.

54 000 kinesiska militärer arbetade i, eller var på väg till, de drabbade områdena.

Nauclér säger att samarbetet med de kinesiska myndigheterna har fungerat utmärkt.

– Jag är väldigt positiv till deras sätt att arbeta hittills.

Risken för jordskred och nya skalv försvårar även räddningarbetet, enligt Nauclér.

– Bara i går (måndags) var det omkring 300 efterskalv. Därför vågar inte människor återvända till sina bostäder.

BBC:s reporter beskriver ett Dujiangyan i organiserat kaos. En man berättar att hans farbror sitter fast i rasmassorna av sitt hus, och att de håller kontakt med honom per mobiltelefon.

Utlänningar

På tisdagen fanns inga bekräftade kinesiska uppgifter om att utlänningar dödats eller skadats i skalvet. Men 19 brittiska turister som var på väg till nationalparken Wolong saknas.

TT har kontaktat flera reseföretag och det finns inget som tyder på att svenskar skulle ha drabbats.

Kina uttryckte på tisdagen tacksamhet för den hjälp som erbjudits från många länder, men det var ännu oklart vilken hjälp landet skulle ta emot. Kinesiska regeringen nöjde sig med att säga att man fortsätter hålla kontakt med givare.

TT