Svartsjuk spion villkorligt dömd

39-åring avlyssnade ex-sambons sovrum – fick bekräftat att hon träffat en annan man

NYHETER

Under ett års tid avlyssnade den 39-årige mannen med jämna mellanrum sin ex-sambos sovrum.

Genom spioneriet fick han bland annat ljudbevis på att kvinnan träffat en annan man.

Nu har 39-åringen dömts till villkorlig dom och dagsböter.

Mellan september 2006 och september 2007 pågick avlyssningen. 39-åringen hade monterat en mobiltelefon mellan sänggaveln och väggen i kvinnans sovrum. Han hade kopplat telefonen till en laddare som var tjuvkopplad med en skarvsladd till den ena sänglampan.

”Spymode”

Telefonen kunde ställas in i så kallat ”spymode”, vilket innebär att den kopplar upp samtalet automatiskt när man ringer till telefonen, utan att man behöver trycka på svarsknappen.

Ett par gånger i veckan ringde 39-åringen upp telefonen i sambons sovrum och lyssnade mellan 15 och 20 minuter varje gång. Trots att avlyssningen ”fungerade dåligt” enligt 39-åringens uppgifter, kunde han urskilja röster och samtal, bland annat. Via sitt spioneri fick han också reda på att ex-sambon, som naturligtvis var helt ovetande om spionaget, hade träffat en ny man.

Svartsjuk

Detta var, uppgav mannen under rättegången i Hässleholms tingsrätt, också syftet med avlyssningen. Han var svartsjuk och ville hålla koll på exets kärleksliv.

39-åringen är ostraffad sedan tidigare, men tingsrätten anser att avlyssningen inneburit en så allvarlig kränkning av kvinnans privatliv att straffet inte kan stanna vid böter. Mannen döms därför till villkorlig dom och dagsböter på totalt 9 000 kronor.