Ericsson medverkar till barnarbete

NYHETER

Företagets fabriker i Bangladesh avslöjade med barnarbetare utan arbetsskydd.

I mer än tio år har Ericsson och Telenor varit ledande på den expansiva Bangladeshiska mobilmarknaden. Företagen har lovat att inga barnarbetare finns i fabrikerna och att säkerheten är god.

Inte helt sant

När SVT:s program Uppdrag granskning kontrollerar fabriker som leverar materiel till både Ericsson och Telenor möts de av barnarbetare. I en av fabrikerna, Confidence Steel, pratar de med en 14-årig pojke som säger att de är 30 barn i fabriken.

Ericsson fick se inslaget för en månad sen.

– Det är upprörande. Vi tycker att det är fördjävligt och vi tar det här på största allvar, säger Fredrik Hallstan på Ericssons presstjänst.

Skickade inspektörer

Ericsson skickade ned egna inspektörer till de här fabrikerna. Men de hittade inga spår av varken barnarrbetare eller de brister som Uppdrag granskning hittade.

– Men det betyder inte att vi inte tror på det som programmet visar. Vi har agerat sen vi fick reda på detta. Vi jobbade med fyra företag i Bangadesh. Två av dem har vi brutit med och ett är under utredning, säger Fredrik Hallstan.

Confidence Steel

Den fabrik Eriksson trots allt valt att arbeta vidare med är Confidence Steel.

– Vi är medvetna om problemet men det är den fabriken som vi ser chansen att rätta till felen i. De ska följa vår etiska kod, säger Fredrik Hallstan.

Han säger även att de på det lokala planet på plats ska vara aktivare vid fabrikerna för att inte liknande händelser ska ske igen.

ARTIKELN HANDLAR OM