Höggs ned med yxa

Man fördes med livshotande skador till Sunderby sjukhus

Foto: JERKER JOHANSSON
NYHETER

En 47-årig man misshandlades svårt med en yxa utanför Haparanda på tisdagseftermiddagen.

Två män, som är släkt med varandra, är anhållna misstänkta för försök till mord.

Händelsen är fortsättningen på en mer än 20-årig grannfejd, uppger Norrbottens-Kuriren.

Polisen larmades till platsen klockan 16.21 på tisdagen.

– Vi kan inte säga något om hur misshandeln gått till, det kommer utredningen borra sig ned i, säger Roger Jönsson, informationsdirektör vid polisen i Norrbotten.

– Vi ska nu höra med de vittnen som finns, vi vill inte färga deras utsagor, säger han.

Grannbråk

En man i 40-årsåldern greps kort efter dådet och anhölls senare under kvällen. Vid lunchtid på onsdagen anhölls också en 72-årig man. Männen är släkt med varandra.

72-åringen misstänks ha varit den som höll i yxan, skriver Norrbottens-Kuriren. Båda ska dock ha varit med när 47-åringen misshandlades svårt och bland annat fick ett yxhugg i huvudet.

Minst en av de gripna och den skadade mannen är kända av polisen sen tidigare, men Roger Jönsson vill inte säga vilken typ av brottslighet det handlar om.

Norrbottens-Kuriren skriver att misshandeln är fortsättningen på en mer än 20-årig grannfejd, och att det senaste uppmärksammade bråket – som inträffade i december 2006 – slutade med att en man sköts i benet. Situationen var så allvarlig att dåvarande justitieminister Laila Freivalds skickade iväg en delegation till Haparanda för att hjälpa kommunen, uppger Nyhetskanalen.se.

Avspärrat

Roger Jönsson bekräftar för aftonbladet.se att det förekommit grannbråk i området tidigare.

– Men jag säger inte att det finns någon koppling till det här, säger Jönsson.

Platsen är fortfarande avspärrad och den tekniska undersökningen fortsätter. Polisen utesluter inte att fler personer kommer att

gripas, misstänkta för inblandning i mordförsöket.

Den skadade mannen fördes till ett sjukhus i Umeå under kvällen. Hans tillstånd bedömdes på onsdagseftermiddagen fortfarande som livshotande.