22-åringen miss– tänkt för nya brott

Är redan frikänd från mord för att kropparna saknades – misstänks nu för andra brott

1 av 3
ska undersökas 22-åringen åtalades i fjol för dubbelmord på Sölve Svensson och Irene Saldert. I går bärgades vad polisen tror är deras kroppar. Men att åtala 22-åringen igen blir svårt eftersom han redan friats för morden – för att kropparna saknades.
NYHETER

I fjol åtalades 22-åringen för dubbelmord. Han friades – eftersom offrens kroppar saknades.

Nu tyder allt på att på att Sölve Svensson och Irene Saldert hittats döda. På en plats där 22-åringen var dagen efter deras försvinnande.

Men han vägrar att svara på frågor.

– Han har inget att säga er, säger kvinnan som bor i samma hus.

Efter att under natten ha hört 22-åringen har polis och åklagare under dagen riktat nya misstankar mot mannen, skriver Helsingborgs Dagblad på nätet.

– Jag kan bekräfta att det upprättats två polisanmälningar om grov stöld och om skyddande av brottsling, säger kriminalkommissarie Tommy Lindén till hd.se.

Rubriceringen skyddande av brottsling skulle kunna innebära att polisen misstänker att 22-åringen haft en medhjälpare i de mord som han själv tidigare misstänkts för. Stöldmisstanken ska gälla ett föremål som stulits från Sölve Svenson och Irene Saldert, bekräftar polisen för hd.se.

Lindéns förhoppning är att polisen under dagen ska kunna hålla ett nytt förhör med 22-åringen.

Blodspår i bilen

Aftonbladet besökte i går huset i Åstorp som 22-åringen uppgett som sin bostad. Den 23-åriga kvinna som också bor där sa först att han var på jobbet.

– Han är inte här och han kommer inte att komma hit.

Den 22-årige mannen åtalades i somras misstänkt för bland annat människorov och mord.

Han var bekant med Sölve Svensson och har medgett att han var i Hovs hallar den 11 januari, samma dag som paret försvann. Ett telefonsamtal bevisar att han dagen efter var vid den plats där kropparna nu hittats.

Dessutom hittade polisen blodspår från Irene Saldert i bagageutrymmet på Sölve Svenssons bil. Där fanns även blodspår från 22-åringen.

Bunden till platsen

Men eftersom kropparna inte hittats friades 22-åringen.

Däremot dömdes han till ett års fängelse för bland annat grovt bedrägeri sedan han sålt Sölve Svenssons bil och tagit banklån i hans namn. Han frigavs villkorligt den 18 mars i år.

– Han är inte mindre intressant för att han är fri. Inte minst eftersom han är bunden till platsen, säger spaningsledare Tommy Lindén.

Krävs starka bevis

Ändå var det först inte aktuellt att ta in honom för nya förhör.

– Han är frikänd. Det krävs mycket starka bevis för att ett mål ska återupptas till någons nackdel, säger åklagare Göran Olsson.

För att en resning ska beviljas krävs att åklagaren kan fastställa att paret verkligen mördats.