Bush firar Israels 60 år på plats

Foto: Ariel Schalit
George W Bush fick en stor kram av Israels premiärminister Ehud Olmert när han kom till Tel Aviv för att fira landets 60-årsjubileum.
NYHETER

USA:s president George Bush inledde på tisdagen sitt besök i Israel med anledning av landets 60-årsjubileum.

Under besöket ska han pressa på för fred i mellanöstern, skriver AP.

Från Tel Aviv flyger president Bush i helikopter till Jerusalem, där han ska vara med i högtidligheter till minne av bildandet av staten Israel för 60 år sedan. Bildandet av Israel skedde efter nazisternas judeutrotning, då 6 miljoner judar mördades.

– Vi tycker att det Heliga Landet är en väldigt speciell plats och vi tycker att det israeliska folket är våra vänner, sade Bush vid mötet.

Först ut på George Bush Israel-schema var att träffa Israels president Shimon Peres och premiärminister Ehud Olmert, som fick en kram av den amerikanske presidenten.

Betonade relationerna

Därefter följde uttalanden från både USA och Israel om vikten av att vara varandras allierade och hur mycket de båda länderna uppskattar varandra. George Bush och Ehud Olmert underströk båda hur viktiga relationerna mellan länderna är.

– Att du är här är ett bevis på erat eviga engagemang i vårt lands säkerhet och välbefinnande, sade Olmert enligt AP.

Efter Israel åker Bush till Saudiarabien för att försöka få kung Abdullah att öka oljeproduktionen och till Egypten, där Bush ska träffa ett antal ledare från mellanöstern.

ARTIKELN HANDLAR OM