Värnpliktig misstänks för våldtäkt på soldat

NYHETER

En manlig värnpliktig på P 4 i Skaraborg misstänks för våldtäkt på en kvinnlig värnpliktig.

– Fullständigt oacceptabelt, säger Ronald Månsson, chef Skaraborgs regemente.

Händelsen ska ha skett natten till fredagen den nionde maj, uppger Försvarsmakten i ett pressmeddelande. Överfallet skedde inne på kasernområdet i de logement där de värnliktiga bor.

Tre dagar senare, den 12:e, anmälde den kvinnliga soldaten händelsen till förtroendevalda inom kompaniet och då informerades även enhetschefen. Dagen efter, den 13, kontaktade regementet polisen och samma dag polisanmälde den utsatta kvinnan själv händelsen.

Anmälan skedde med stöd av kvinnans närmaste chef. Polisen rubricerar händelsen som våldtäkt och den manlige värnpliktige har anhållits.

– Det som har hänt är fullständigt oacceptabelt och är inte i linje med Försvarsmaktens värdegrund. Vi stödjer nu de inblandade och ärendet har överlämnats till polis och rättsväsende säger Ronald Månsson, chef Skaraborgs regemente i pressmeddelandet.

De båda värnpliktiga tillhör den grupp som ryckte in i januari. Båda är födda 1988.

Mannen var enligt uppgift till stabsledningen inte nykter när han kom till regementet på kvällen. Men vad som sedan hände och hur övergreppet skedde är oklart.

– Kvinnan mår förhållandevis bra och är i tjänst. Hon har erbjudits stöd, säger P4:s stabschef Per Dahlgren till TV4 Nyheterna Skaraborg.

Även resten av plutonen har fortsatt sin utbildning som vanligt, efter att ha informerats om det inträffade.

– Alla har erbjudits samtalsstöd, säger P4:s informationschef Camilla Broberg till TT.