Paul McCartney – en miljöbov?

Fick sin miljöbil levererad med fraktflyg – ”som att köra bilen tre varv runt jorden”

Foto: lexus
Hybridbil Paul McCartneys lyxbil är rena drömmen för miljön. Så länge den inte flygs runt i världen.
NYHETER

Miljökämpen och djurrättsförespråkaren Paul McCartney, 65, har hastigt och lustigt blivit utpekad som en värsta sortens miljöbov.

Men beskyllningarna mot ex-Beatlen ser ut att vara helt ogrundade.

Själv tiger han som muren.

Foto: AP
Miljöbov? Paul McCartney, 65.

Bakgrunden är ett långtgående och nära samarbete mellan McCartney och den japanska biltillverkaren Lexus. Under McCartneys senaste USA-turné var Lexus en stor sponsor, och som tack för samarbetet skänkte företaget en lyxig hybridmodell, en LS 600h, till den adlade och mycket miljömedvetne engelsmannen. Paul McCartney använder inte ens skinnskor av hänsyn till djur och natur.

Prestigemodell

Så långt var dock allt väl med sponsordealen. Bilen är visserligen stor och har en kraftfull motor, men går på eldrift i låga hastigheter och är en av Lexus riktiga prestigemodeller i miljösammanhang.

Problemet uppstod när bilen skulle fraktas till England. Den flögs nämligen över med flygfrakt, vilket har fått vissa miljövänner i England att gå i taket.

– Det är ju som att köra bilen 300 varv runt jorden, dundrar Gary Rumbold, chef på företaget Co2balance. Det verkar som att någon på Lexus har gjort en felbedömning. De ville leverera bilen snabbt till McCartney, men det slog tillbaka mot dem. De skulle ha väntat några veckor och kört över den med båt istället, säger han till AP.

Inga kommentarer

I efterhand backade dock Rumbold och sade att närmare beräkningar av energiåtgången vid flygfrakten snarare motsvarar tre varv runt jorden i en Lexus LS 600h. Inte desto mindre var han kritisk mot valet av transportsätt. Ett fartyg hade varit mycket miljövänligare att använda i sammanhanget, menar han.

Allt tyder dock på att sir McCartney är ett oskyldigt offer i denna attack på miljön. Han har förmodligen inte ens vetat om hur bilen skulle fraktas. Hans talesman Stuart Bell uppger att McCartney inte vill kommentera. Inte heller Lexus vill kommentera hur bilen levererats.