130 000 kan ha dött i cyklonen

Röda Korset uppskattar att dödssiffran i Burma efter cyklonen Nargis kan vara nära 130 000

NYHETER

FN varnade på onsdagen för att en andra cyklon kunde drabba Burma.

Samtidigt kom nya uppgifter om att nära 130 000 människor kan ha dött i katastrofen.

Foto: Sky News

Det är Röda Korset som har beräknat dödssiffran genom att jämföra andra uppskattningar från olika hjälporganisationer. Röda Korset har kommit fram till en dödssiffra mellan 68 833 och 127 990 offer. Det är den högsta beräkningen som hittills har gjorts. Tidigare har FN beräknat antalet döda till mellan 60 000 och 100 000 människor.

Enligt de officiella siffror som militärjuntan gått ut med ska Nargis ha skördat 34 273 människoliv och 27 838 saknas.

Nytt oväder

Under tisdagen kom uppgifter om att ännu en cyklon kan vara på väg mot det drabbade området i Burma, mindre än två veckor efter cyklonen Nargis slog till mot stora områden.

Ovädret som är på väg mot Burma klassas än så länge som en tropisk storm men mycket tyder på att dess styrka kommer att öka – och stormen kommer att förvandlas till en cyklon, uppger FN. Troligtvis händer det inom 24 timmar.

– Jag har uppfattat att det kommer skyfall och att en cyklon kan vara på väg att bildas, sa Amanda Pitt, taleskvinna för FN:s katastrofstöd, på en presskonferens i Bangkok på onsdagen.

Senare under onsdagen rapporterade dock World Meteorological Organization att faran för en andra cyklon var lite.

Katastof

Informationen om det nya ovädret kom från USA:s försvarsmakts ovädersövervakningssystem, The Joint Typhoon Warning Center (JTWC). Stormen är på väg mot floden Irrawaddys mynningar, samma område som drabbades hårt av Nargis.

Om stormen utvecklas till en cyklon och slår mot Burma fördjupas katastrofen.

– Människorna är redan svaga. Det skulle innebära ett stort problem och vara negativt för det pågående hjälparbetet, sa Pitt.

Det var mellan den 2:a och 3:e maj som cyklonen Nargis förstörde delar av Burma. Över 60 000 människor rapporteras vara döda eller saknade och två miljoner lever under miserabla förhållanden.