”Folk har förlorat huden i cyklonen”

Första hjälparbetaren på plats i Burma berättar

NYHETER

Tiotusen är hemlösa och många har svåra hudskador av cyklonen i deltat där Röda kors-arbeterskan Bridget Gardener befinner sig.

– Många som har förlorat sina hem jobbar nu själva dygnet runt med att hjälpa andra, berättar hon.

Bridget Gardener från Röda korset - på plats inne i Burma.

Bridget Gardener var den första hjälparbeterskan som fick tillstånd att arbeta i katastrofområdet i Burma. Nu ger hon ögonvittnesskildring från två av de platser hon besökt – och berättar hur många i lokalbefolkningen jobbar dygnet runt för att rädda liv.

– Staden Labutta går inte känna igen. När jag ser skadorna och strömmen av fördrivna människor det är som att komma till en annan plats, berättar hon för internationella Röda korset i Yangon.

"Lokalbefolkningen hjältar"

Många som har förlorat både anhöriga och hem ansluter sig till räddningsarbetet.

– De är humanitära hjältar, säger Bridget Gardener. En grupp på fyra eller fem personer ger första hjälpen till 200 personer om dagen. De har inte ens hem för att gå tillbaka till när de slutar.

I Labutta räddade de livet på en kvinna genom att cykla iväg för att leta efter blodgivare. Efter fem minuter kom donatorer till sjukhuset och kvinnan räddades med en akut blodtransfusion.

Har förlorat översta hudlagret

Bridget berättar att de mest akuta behoven är bostäder, rent vatten och första hjälpen-material.

– Många höll sig fast i träd under cyklonen för att inte blåsa bort. Samtidigt piskade cyklonen upp sand, grus och saltvatten på dem så att de förlorade det översta lagret av hud. De måste få hjälp innan infektionerna blir allvarliga.

Den 35 gradiga värmer ökar risken för sjukdomar. Men Bridget har inte sett något större utbrott av diarré eller myggspridda sjukdomar – även om det kan vara värre på landsbygden och vid kusten där hon inte har varit.

Taket på sjukhuset har blåst bort

I staden Myaungmya användes den första sändningen av Röda korset presenningar till att täcka taket på stadens sjukhus - det hade nästan blåst bort efter cyklonen.

– Skydd är den viktigaste frågan på alla fem ställen vi har besökt. Många flyttar runt från tillfälliga samlingsplatser och har ingenstans att bo. Där jag befinner mig nu är över 10 000 hemlösa och regnet öser ner.

En miljon liter vatten om dagen

Två av fyra vattenreningsenheter har redan anlänt till landet genom Röda korset. När alla fyra är igång kommer de att producera över en miljon liter friskt vatten varje dag.

Mer stöd väntar också på flygplatsen i Yangon. Hittills har man skickat 25 ton byggmaterial och överlevnadskit för 10 000 personer. Kittet består av presenningar, krukor, myggnät och tabletter för att rengöra vatten.